Европа

27 000 жертви за 10 години: ЕС поиска да се създаде морска мисия за спасяване на мигранти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Месец след трагичното корабокрушение и изчезването на стотици мигранти край бреговете на Гърция, Европейският парламент призова за създаване на европейска спасителна мисия. Депутатите ще гласуват резолюция по въпроса в четвъртък. Инициативата се подкрепя от мнозинството депутати, с изключение на крайната десница.

 

Абсолютно наложително е да се създаде европейска рамка, така че фрагментираните усилия на отделните държави членки да бъдат преодолени чрез взаимно сътрудничество и взаимно доверие. Не трябва да позволяваме да ни изкушават мисли като "Нека оставим мигрантите да си отидат, за да станат грижа на някой друг."

Хуан Фернандо Лопес Агилар – депутат от Алианс на социалистите и демократите 

В резолюцията се посочва, че страните членки трябва да използват всички налични кораби за участие в операции по търсене и спасяване, включително съдове на неправителствени организации. Някои правителства смятат, че намесата на гражданското общество действа като притегателен фактор за мигрантите.

 

Придържаме се към компетентността на държавите-членки в областта на търсенето и спасяването и трябва да остане така. Можем да позволим всяка дейност на ЕС само в комбинация с дейности, които страните-членки и компетентните органи биха направили.

Лукас Мандъл – евродепутат от ЕНП/Австрия

Спасителните мисии в момента се ръководят от страните-членки и НПО.

Според Международната организация по миграция, Средиземно море е най-опасното място в света за бежанците. 27 000 души са загубили живота си от 2014 г. По последни данни близо 2000 души са загинали или са в неизвестност от началото на тази година.