Политика

Президентът връчва втория мандат на ГЕРБ-СДС на 14 юли в 11 ч.

От Euronews България Euronews България
Radev

На 14 юли, в 11.00 часа, на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Това съобщиха от президентството.

Първият мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен на 8 юли от вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев с мотива, че не е посигурена необходимата подкрепа за нов кабинет.

Василев тогава каза, че от "Продължаваме промяната" не са успели да съберат необходимото мнозинство от 121 гласа в парламента за съдебна реформа, премане на необходимите законодателни промени по Плана за възстановяване и устойчивост, борба с корупцията и разширяващата се в последните 15 години у нас ножица между бедни и богати.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление“, заяви от своя страна президентът про получаването обратно на празната папка и призова правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.