Политика

Румен Радев: Избори в началото на октомври са най-целесъобразни, ако партиите изберат предсрочен вот

От Euronews България Euronews България

Избори в началото на октомври ще са най-целесъобразни, ако изборът на партиите е отново предсрочен вот. Това заяви държавният глава Румен Радев.

По думите му политическата криза се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага.

Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група и ако тя го върне ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програма. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат.

Румен Радев, президент на Република България

Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и държавата, подчерта държавният глава.

По думите на президента самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно.

Той допълни, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на кабинет преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени.