Политика

Вторият мандат: ГЕРБ няма да прави опит за кабинет, иска предсрочни избори

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

ГЕРБ няма да прави опит за кабинет. Борисов беше категоричен – от партията ще върнат мандата и няма да участват в преговори, а искат предсрочни избори.

„С третия няма кой да преговаря. Ние имаме решение на Конгреса с БСП да не управляваме. Христо Иванов каза, че ще търси други приятели, същите, които ПП казаха че са мафия - ИТН, Христо Иванов ще сяда с мафията на една маса“, каза Борисов.

Борисов се самопредлага, но никой не го иска. Това написа Корнeлия Нинова в личния си профил във Facebook. „Това, което искаме, е да променим начина, по който той управляваше България”, посочва Нинова.

 

 

Днес Борисов казал, че ако ПП били внесли правителство, все щял да намери трима депутати, които са му верни и да ни подкрепи, за да продължим да управляваме. Този човек не спря да се самопредлага, само и само да се върне във властта. Помня как искаше да си подели властта с БСП през 2017г. Отказахме. Сега си измисля удобен параван зад уж евроатлантически съюз с ПП. Отказаха му. Борисов така и не разбра, че никой не го иска.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Осигуряването на мнозинство в парламента за приемане на законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, ще е дълъг и труден процес, заяви началникът на кабинета Лена Бориславова. Според нея от ГЕРБ и ДПС ще опитат да осуетят тяхното приемане. 

 

Аз лично мисля, че това ще е трудно, защото видяхме при един от първите закони, който трябва да се промени и е на дневен ред - Законът за новата антикорупционна комисия - отново колегите от ГЕРБ, Има такъв народ и ДПС напуснаха заседанието на Правната комисия тази седмица.

Лена Бориславова, началник на кабинета в оставка

Според евродепутата от ЕНП/ДБ Радан Кънев третия мандат за съставяне на кабинет трябва да получи Демократична България, защото формацията е готова да овладее настоящата политическа криза.


„За мен най-добрата форма след неуспеха на първия мандат е правителство на малцинството със силно изразен експертен профил. Не казвам само експертен кабинет, но по-силно изразен експертен профил, много ясна законодателна програма част от която да е обединяваща всички политически сили със мандата на ДБ, без по необходимост премиерът да е представител на ДБ - възможностите са много“, убеден е Кънев.


"Много възможно е след избори "Продължаваме промяната" да си върне държавата и това да стане през октомври", посочи Александър Ракшиев от ПП. От формацията не отговарят еднозначно кой трябва да получи третия проучвателен мандат.

 

За нас би било най-добре да се сформира едно управление, което да отговаря на нашите разбирания какво трябва да направи прореформаторското управление, това е добре за нашата партия. - БСЛ или ДБ? - Ние и с БСП, и с ДБ имаме добър диалог.

Александър Ракшиев, депутат от "Продължаваме промяната"

Следващата седмица ще стане ясно кога президентът ще връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.