Местни Избори 2023

„Твоят град, твоят глас, твоят вот“ – Euronews Bulgaria дава думата на хората от Кърджали

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Кърджали е град-модел за толерантност на Балканите. Мястото, където хора от различни етноси и вероизповедания живеят заедно. Някои говорят и на различни езици, но всички споделят еднакви проблеми.

Градчето е разкошно. Обаче това е, че се обезлюдява и останахме само ние пенсионерите. И недай си Боже да съм лош пророк, след 50 години Кърджали ще стане една махала, с тъга споделя гражданин. Имам две деца, едното е в София, пък другото е в Германия. 10 години вече е там и като гледам нещата няма да се върне. Семейство има, децата и те ще станат германчета, каза той.

За последните 40 години 15 хиляди кърджалии са напуснали родния си град. Това се дължи на високата безработица и ниските доходи. За десетки хиляди родината им е място, което посещават само по празници.

Аз отдавна съм излязъл от града, станаха вече 30 и няколко години. И летата си идвам в моя си град, родния ми град. За хората нямаше работа, условията за живот бяха лоши. То и сега не е кой знае какво. Откровено казано, тръгнете само по пътищата и тротоарите и ще видите, че за 30 години нищо не е направено, казва друг.

Но надежда има. Младите чупят стереотипи и се завръщат в родното им място, за да бъдат те промяната, която искат да видят в родния си град.

Аз се занимавам с физиотерапия и в момента работя в “Арда” Кърджали. И точно затова се върнах. Бях в Германия и сега започнах да работя тук, в нашия град. И смятам, че ако спорта се развие, това ще дръпне много млади хора, казва млад човек, избрал България пред чужбина.

Пътят обратно към родината не е лесен. В буквален смисъл. Няма пътна инфраструктура. Кърджалии казват, че трябва да се направи околовръстно, защото милиони коли и тирове минават през центъра на града.

Много лошо впечатление прави, когато влизаш в града и още с влизането пътищата са разбити, недоволни са хората. През летния сезон има доста трафик и се забавяме много, ако искаме да пътуваме в тази посока. Би било добре да се направи околовръстен път, казват те.

Тротоарите в града също не са перфектни. В застаряващия град болници има. Има и лекари, но материалната база е лоша и стара.

Много е зле. Аз влязох в болницата, имах познати, които ги посетих. Под всякаква критика - не е поддържано, не е чисто. Като цяло в България не мисля, че е много адекватно здравеопазването, пък в Кърджали особено не е много високо нивото, споделя гражданин.

Въпреки всичко, в Кърджали има бум на новото строителство. Апартаментите се разпродават, но вечерно време рядко се вижда да светят лампи в тях.

Те от селата и големите градове, нищо лично към тях, идват тук и купуват. Ето квартал Възрожденци, половината е изкупен, обаче не живеят, като инвестиция го имат, казва гражданин.

Избрите чукат на вратата, а за пенсионерите в градската градина или както го наричат тук - местният парламент, всичко е предначертано.

Нали днеска сме живи и здрави - имаме за ядене и пиене.

Въпрос: Само ядене и пиене ли е този живот?

Ами то друго какво да правиш? Все мъркат, мъркат - умирали. Хубаво, като умреш какво ще стане? Ама, берекет версин, щом до 85 оживях, казва възрастен мъж.