Местни Избори 2023

„Твоят град, твоят глас, твоят вот“ – Euronews Bulgaria дава думата на хората от Бургас

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Следват историите от дивана на Euronews Bulgaria. „Твоят град, твоят глас, твоят вот“ - в рубриката правим обиколка на страната и питаме хората за техните проблеми, а кандидатите за местна власт за решенията, които предлагат. Днес сме в Бургас, а с хората там говори Георги Карамфилов.

Бургас – един от най-големите морски градове в страната. На пръв поглед град без проблеми, но така ли е под повърхността – това знаят гражданите. Приливът е лятото, когато хиляди изпълват града, но за малко. Отливът идва през зимата. С туристите си тръгват и стотици млади хора. Причината - липсата на достатъчно университети в града и в близост до него.

Липсата на добро висше образование – като материална база, като специалности и така нататък. Това е взаимно свързано и с работните места, споделя бургазлия.Няма условия за младите хора, които да ги задържат. На мен не ми харесва като град и за това уча във Варна и предпочитам да съм си там. Не може да има един университет и другото да е частно. Има хора, които не могат да си го позволят, споделя негова съгражданка.

Училищата и университетите, това ни интересува. Но всеки има своите представи, казва тя.

А отливът е сериозен и в портфейлите на бургазлии. Стандартът е висок - заплатите недостатъчни.

Според гражданка в Бургас е много скъпо. В София стандарта е по-висок, там също е скъпо, но цените са нормални спрямо заплащането. А тука заплатите 700-800 лева, а цените са двойни и тройни, споделя още тя.

„Няма пари, гладни сме, има работа, но няма пари. Много са ниски заплатите. Най-много стигат до 1000 лева. А квартирата е 1200 и какво правим - вадим от джоба, недоволства бургазлия.

Работиш за 800 лева и гледаш семейство или болен човек. Няма как да стане. Това са за една седмица пари, казва негов съгражданин.

Без изненада, на трето място в класацията на проблемите е лошата инфраструктура.

„Всички граждани на град Бургас имаме проблеми с инфраструктурата на града. Плочки, тротуари, улици с дупки. Това е ежедневие за всеки от нас“, казва мъж.

Искам тази улица да започне да се прави, защото това са дървета убийци, допълва друг.

Друг инфраструктурен проблем, за който говорят гражданите на Бургас е вече продължаващия 1 година ремонт на улица Индустриална. Заради затворената пътна лента трафикът става километричен, а общината и ВИК си прехвърлят топката кой носи отговорност. Дупките по пътищата могат да се запълнят, казват бургазлии, но празните столове на семейната трапеза трудно ще се запълнят отново. А надеждата на хората е бъдещите управленци да помислят повече за бъдещето на идващите поколения.