Общество

„Твоят град, твоят глас, твоят вот“ – Euronews Bulgaria дава думата на хората от Сливен

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Твоят град, твоят глас, твоят вот. В рубриката правим обиколка на страната и питаме хората за техните проблеми, а  кандидатите за местна власт за решенията, които предлагат. 

Поредната спирка на колегата Юлиан Стоянов е Сливен - градът на сините камъни.

 

"Градът на 100-те войводи". Известен като богат занаятчийски и културен център. Но днес, някогашните фабрики са обезопасени с огради, защото всеки момент може да се срутят.

„Няма работа, защото Сливен от индустриален град стана град със затихващи функции.“

В последните 30 години над 30 хиляди души са напуснали града по икономически причини. Този темп не спира и към днешна дата. Младите търсят препитание в по-големите градове, защото опциите им тук са малко.

„Да работим като касиер, сервитьор, барман, крупие. Обикновените битови работи. Не говорим за колцентър, да сме копирайтъри или да правим някакъв вид контент за тикток.“

„Специалностите, които предлагат тук филиалите - смятам, че няма достатъчно развитие в нашия град.“

Високата безработица и ниските доходи са причина да няма семейство, което да не е разделено в красивия подбалкански град.

 

- Аз имам деца и за нещастие не са тук. Единия ми син е Устроен в София, другия в Швеция. - И се виждате само по празници? - В годината веднъж, два, три най-много.

Като навсякъде другаде и тук пътищата не са за пример. Десетки улици и тротоари са разкопани, тук заради голям ВиК проект.

 

- Минаваме по улиците, където има здрав тротоар от единия на другия пресичаме. Не е много лесно. Както не е лесно за родител с малко дете, не е лесно и за инвалида, хора в неравностнойно положение. - Но както се казва - нищо не може да спре майка с количка. - Нищо не може да ни спре. Минаваме си по шосето и каквото дал Господ.

„Пътищата за мен в град Сливен са под всякаква критика. Може би затова шофьорите доста се изнервят и стават много катастрофи."

„Не ми харесват някои неща и ги разбрах, когато станах майка.“

Родителите иска Сливен да стане по-безопасен за децата им, да има повече детски площадки и зелени площи в кварталите.

"Няма никакъв контрол на центъра, всеки си прави каквото иска. Не съм видяла нито един полицай да мине просто ей така, за проверка."

"Междублоковите пространства и крайните квартали са неуредени. Особено по отношение на тротоари, пътни настилки."

От миналото и настоящето - към бъдещето. В застаряващия град болници има. Има и специализанти от филиала на Медицинския Университет-Варна. Но с проблеми в здравеопазването познати до болка.

"Здравеопазването е като навсякъде в България. По абсолютно един и същи начин е процеса. Просто тук няма достатъчно специалисти, в по-големия град има към кого да се обърнеш."

"Най-вече в отношението на медицинския персонал към гражданите. Въпрос на възпитание." 

Малко са хората, които не са се замислили да напуснат града си.

"Това, което ме задържа е приятелите, работата, семейството и  това, че искам да се развивам в този град и да работя тук."

Но има и такива, които се завръщат, защото вярват, че най-хубавото тепърва предстои.

 

- Аз съм живял 8 години в София. Имам различен поглед върху нещата. - Какво ви върна в Сливен? - Като град ми харесва много повече. По-малък град, по-уютно е, не губиш лично време в пътуване. Но определено имаме нужда от една по-добра инфраструктура, не само пътища, а и бизнес инфраструктура. Която да може да задържи младите хора. Като завършат висшето си образование да могат да се върнат тук, да бъдат привлечени. За да могат да се развиват тук и да дадат своята дан за родното си място.

„Бих останал. Тъй като мисля и аз да накарам този град да процъфти.“