Местни Избори 2023

"Твоят град, твоят глас, твоят вот" – Euronews Bulgaria дава думата на хората от Видин

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Екип на Euronews Bulgaria тръгна на обиколка из страната, за да види радостите и неволите на хората, да чуе разкази за живота им и след това да ви разкаже истинските истории - надеждите, мечтите за едно по-добро бъдеще. Ще бъдем в десет малки и големи градове в страната, за да дадем думата на избирателите.

Хората във Видин са обединени около няколко основни искания към новата местна власт, която ще изберат на 29 октомври – повече възможности за работа, по-добро здравеопазване и условия за живот. Голям е и проблемът с демографската криза – има малки села около града, където бездомните кучета са повече от населението им. Всички граждани на Видин казват, че не искат семействата им да са разделени, за да търсят прехрана в чужбина.

В красивия крайдунавски град всеки има близък, който е емигрирал.

Едната ми дъщеря е в Германия, другата е в Англия, а синът ми е в София, разказва първата ни събеседничка на диванчето. Тя разказа, че също е работила извън България – в продължение на 19 години. Оставила е децата и внуците си в търсене на прехрана, защото във Видин работа няма.

Затвориха завода за гуми, в който работих и останахме без работа, казва тя.

Искам всичките ми приятели, които са в чужбина, да се върнат. Искам младите хора да се върнат и да гледат семействата си тук, да имат работа, казва млад мъж.

Освен да стана барманка или сервитьорка в някое заведение, друго няма какво да работя. След няколко години се виждам във Варна, не бих останала тук, сподели ни младо момиче.

Има обаче и хора, който дават втори шанс на Видин - връщат се и се посвещават на професията учител.

Има учители достатъчно, но има липса на работа за тях, няма деца, те намаляват драстично, а това води и до затваряне на училища. Бях в Испания, но това, което ме върна беше страхът за семейството ми по време на COVID-19, разказа учителка.

Разговори с кандидатите за кмет на Видин очаквайте днес в PrimeTime!