Култура

"Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе с премиера в САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Католическото вероизповедание до голяма степен е оказало влияние как е разказана историята в "Убийците на цветната луна". Това разказа режисьорът на филма Мартин Скорсезе на премиерата в Лос Анджелис.

Адаптирана от документалната книга на Дейвид Гран "Убийците на цветната луна: Убийствата на Осейдж и раждането на ФБР", лентата описва поредицата от убийства на индианци от племето Осейдж в щата Оклахома през 1920 г.

Тогава местното население е забогатяло от добива на петрол от техните земи и много бели барони и гангстери се опитват да откраднат парите на индианците. Десетки членове на племето са убити преди зараждащото се Федерално бюро за разследване да се намеси.

Ако живеем там и знаем какво се случва, но не правим нищо по въпроса или не се държим по определен начин... ние самите ставаме ли съучастници? Мисля си за Европа през 30-те години. И за това, което се случва днес. И се изнервям много, защото трябва да продължим да образоваме младите хора какво се е случило преди 50 години. Защото то се завръща – в различна форма и стил – но се завръща.

Мартин Скорсезе – режисьор на филма

Въпреки дължината на филма от 3 часа и половина, Скорсезе се надява публиката да вникне по-дълбоко във внушенията на историята, отвъд чистото забавление.

"Убийците на цветната луна", с участието на Леонардо Ди Каприо, Робърт де Ниро, Лили Гладстон и Джеси Племънс, тръгва по киносалоните в целия свят на 20 октомври.