Култура

Цензура или пропаганда на тероризма: Скандалът с най-стария филмов фестивал в Турция

От Euronews България Euronews България
Statiq Turciq Снимка: Euronews

Най-старият филмов фестивал в Турция, "Златен портокал" в Анталия, е изправен пред неочаквано предизвикателство: членове на журито подадоха оставки, а режисьори изтеглиха творбите си от конкурса заради обвинения в цензура.

В безпрецедентен ход продуцентите и режисьорите на 27 филма, участващи във филмовия фестивал "Златен портокал" в Анталия, обявиха в сряда, че се оттеглят от участие, дни след като 20 членове на журито на фестивала напуснаха заради отстраняването на документален филм от организаторите.

Филмът "Kanun Hükmü" ("Декрет") на Неджла Демирчи е посветен на двама държавни служители - учител и лекар, които са уволнени от работа по време на извънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат през 2016 г.

Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция започна масова чистка в държавните институции след опита за преврат на 15 юли 2016 г. Повече от 130 000 държавни служители бяха уволнени от работа чрез извънредни укази. Властите заявиха, че те са загубили работата си поради подозрения за връзки с "терористични организации", но критиците твърдят, че става дума за обща репресия срещу всички, които правителството смята за свои опоненти.

Директорът на фестивала Ахмет Бояджиоглу заяви, че документалният филм е бил изваден от националната категория за документални филми поради продължаващо съдебно производство срещу един от участниците в него.

"Поради тази причина беше решено филмът да бъде изключен от тазгодишната селекция, за да не се засяга съдебният процес и безпристрастността", каза той.


Демирчи обаче определи обяснението като "извинение" и "откровена цензура".

След буря от критики и призиви от страна на артисти за зачитане свободата на изразяване, документалният филм все пак е включен отново в програмата на филмовия фестивал "Златен портокал" в Анталия.

На този фон турското министерство на културата направи следното изявление в профила си в социалните мрежи:

"Министерството на културата и туризма е посветено на работата си с визията за запазване, развитие и укрепване на културните и художествените ценности на Турция. В съответствие с тази визия то подкрепя стотици културни и артистични събития, провеждани както в страната, така и в чужбина."

"Едно от най-значимите събития в областта на турското кино, 60-ият филмов фестивал "Златен портокал" в Анталия, в момента е в процес на организиране. В конкурсната секция за документални филми на този фестивал е включен документалният филм, озаглавен "Kanun Hükmü"," продължава изявлението.

"Дълбоко съжаляваме, че на такъв важен фестивал изкуството се използва за разпространяване на пропагандата на терористичната организация FETÖ под претекст за виктимизация. Нашето министерство няма да бъде част от каквито и да било усилия за дискредитиране на героичната борба, която нашият народ води на 15 юли, или за използване на изкуството като средство за провокация. По тази причина обявяваме оттеглянето си от филмовия фестивал "Златен портокал" в Анталия."

Освен това кметът на столичната община Анталия Мухиттин Бьок направи следното изявление:

"През последните четири години Столичната община на Анталия не се е намесвала в сформирането на комисиите за подбор, в подбора на журитата, в съдържанието на филмите или в решението дали даден филм да спечели или не, и няма да го прави и в бъдеще. Националната конкурсна категория, която преди това беше премахната от обхвата на фестивала от предишната администрация, беше въведена отново по време на нашия мандат с много усилия и с убеждението, че ще възстановим същността на фестивала. Това решение е най-ясната индикация за нашата позиция срещу цензурата."

Фестивалът, който се провежда от 1963 г. насам в средиземноморския град Анталия, е важно събитие в турския културен календар. Тази година той ще се проведе от 7 до 14 октомври.
Все още не е известно дали фестивалът ще продължи по план и дали режисьорите, които са изтеглили филмите си, ще участват в него след възстановяването на Kanun Hükmü.