Култура

Първият български филм за моторни спортове тръгва по кината

От Euronews България Euronews България
The First Lap

Премиерата на българския пълнометражен филм "The First Lap“, посветен на първия сезон на Overdrive Racing Team, развяващи гордо трибагреника ни в европейските пистови GT4 серии, се състоя в четвъртък, 12 октомври.

Отборът е започнал буквално от нулата, но стига до подиуми на най-култовите европейски писти, благодарение на всички замесени и най-вече пилотите Стафан Бостанджиев и Павел Лефтеров.

"Първата обиколка: Първият завой: българската състезателна мечта" е документален филм, който разказва за забележителното пътуване на български отбор, който се състезава в престижните германски серии GT4. Въоръжени само с ограничените си ресурси, те се стремят да се наложат в област, доминирана от добре финансирани противници.

Млад, 16-годишен пилот, който балансира между състезанията и образованието, води отбора, докато бивш бояджия, станал механик, и инженер, завършил университет, допринасят с уникални умения. Въпреки че е аутсайдер, отборът завладява сърцата на феновете и се превръща в източник на национална гордост. Документалният филм подчертава несломимия човешки дух и потенциала на екипната работа, като илюстрира, че дори отбор от страна без писта може да преодолее препятствията. "Първата обиколка" е празник на мечтите, упоритостта и стремежа към съвършенство в състезанията GT4, като показва високоскоростното преследване на величието от страна на отбора.

Кинематографията също е българска и е на много високо ниво, а прожекциите по кината започват съвсем скоро.