Цвят

Филм за българския отбор в пистовия шампионат GT4 излиза през октомври

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Първият български документален рали-филм излиза по кината от 12-и октомври. Той се казва "Първата обиколка".

Беше един много дълъг процес преди да стигнем дотук. Български отбор в GT4 на мен ми прозвуча като супер интересна история. Разказваме предисторията на почти всеки участник в отбора.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria режисьорът на филма Димо Петков. 

Супер отговорно е в толкова голям шампионат да се представяш добре. Заснехме целия първи сезон. Пътувахме с отбора. Опитахме се да доразвием историята им. След 2 г. работа и мислене по филма и работа с коли все още не мога да кажа, че знам повече за спортните коли, допълни Петков

Искам да направя една вметка, че това не са коли за пътища, а коли за писти. Рали е дисциплина, в която има затворени отсечки. На пистата във филма всички се пускат заедно и се провежда на писта. GT4 е един от най-достъпнтие форми за моторни спортове, каза Атанас Марков - автомобилен журналист и водещ на "Euronews Auto Fest". Това са стокови автомобили, в които няма много промени. Затова тук се насочи и нашият отбор. По-достъпно е. Идеята беше на братята Жоро и Дани Дончеви. Те си търсеха партньори, с които да си развиват колата, не намериха такъв в България и си създадоха сервиз и оттам излезе състезателният отбор. Стефан Бостанджиев, около който се върти филмът, е много добър пилот. Но 19-годишната Александра Вътева също е много добра. Павел Лефтеров, който все още е от младите ни пилоти – също. В този екип се събраха много кадърни хора. Не е просто механици да направят отбор, а добра спойка от различни персонажи. Самият филм е създаден на световно ниво. Не трябва да омаловажаваме факта, че е създаден в България, допълни Марков.

Вижте цялото интервю във видеото.