Общество

„Обичаме ви, ще се върнем“. Човекът, който организира завръщането на израелци в родината им

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Повече от 20 израелски граждани са все още в България и искат да се завърнат в родината си. Нито един от тях не е поискал убежище у нас. С организацията по полетите е изцяло ангажиран Орлин Мандов, чиято лична история е емоционална и трогателна.

Откриваме Орлин Мандов на летище Варна, където очаква няколко израелски граждани, които трябва да се приберат в родината си. Мандов, който е известен с приноса си към добрите българо-израелски отношения в сферата на туризма ни разказва, че шестата война между Израел и Палестина го заварва рано сутринта в дома му.

 

Моят телефон е настроен когато има аларми в Израел, сирени той също дава сирена при мен, особено когато това е в района където живее сестра ми. Така че събудих се от сирени, в България събудих се от сирени.

Орлин Мандов - почетен консул на Израел в Бургас

Сестрата на Орлин е омъжена за израелски гражданин и живее в Тел Авив от близо 30 години. И тя като всички израелски граждани не желае да напусне Израел, дори в момент на бомбени заплахи.

“Достатъчно ми е само да чуя гласа и това е нещо, което може да ме успокои”, споделя той.

Орлин е загубил и близки и приятели, някои от които невинни жертви по време на музикалния фестивал по време на пъвите убийствени бомбени нападения.

 

Които бяха на музикалния фестивал. Все още имам един от приятелите ми с когото нямам връзка. Страшное, страшно е. Реално погледнато нямам приятел в Израел, който да няма изгубен близък или роднина.

Орлин Мандов - почетен консул на Израел в Бургас

Мандов е категоричен че от държавата Израел не се очаква нито един бежанец или човек, който да търси убежище в друга страна.

“В момента израелците са обединени повече от всякога. Аз нямам спомен толкова обединен народ да видя заедно, които да знаят, че това е моментът, в който трябва да си помагат, моментът, в който трябва да бъде заедно”, допълва Мандов.

Резонно темата за туризъм от Израел към България приключва от момента на началото на военните действия. Сред сътресенията, достигащи до страната ни е инфлацията. Очакванията за рестарт в туризма са далечни.

“В момента това е война, война обявена от Хамас. В момента това не е някаква операция която се случва само в Газа и това ще приключи за седмица, две, месец. Очаква се да продължи много по-дълго. В нашия случай ние го преживяхме веднъж когато беше атентатът. След атентата на нас ни се наложи да рестартираме туризма.” Орлин Мандов работи в синхрон с държавата и посолството в организацията на изпращането на израелските граждани от България. Споделя ни, че в списъците за първите полети с приоритет са тези, които са загубили близките си. Веднага след тях са получилите призовка, като сред тях и мъже и жени.

“Които от тука отиват кацат в Тел Авив, преобличат се и отиват в базата си. Те бяха на второ място. Семейства, които разбира се с малки деца, те са приоритетни. Те са заедно. За тези хора трябва да се погрижиш. В момента сме на етап, в който още имаме израелски туристи, продължаваме. Аз организирам полетите във Варна, разбира се, с помощта на посолството всички работим заедно”, обяснява почетният консул.

Войната, заварила евреите в България, е поредна за много от тях. Но в никой от евреите Орлин не среща самосъжаление или страх. Среща в очите им болка и кураж.

 

Ще ви кажа как протича изпращането на един израелски турист. Чекираме ги, те идват, прегръщат ме… това е трудно. Казват Орлин, пазете се, обичаме ви, ние ще се върнем.  

Орлин Мандов - почетен консул на Израел в Бургас

Почетния консул на Израел в Бургас е категоричен, че светът се сблъсква с манипулация и посочва грешката на различни организации.

“Организациите, които се борят за човешки права винаги дават някакъв натиск, Израел прави компромис, те същите тези лидери се оставят да бъдат подведени. Израел прави компромис и по улиците на Газа е пълно с хора, които празнуват. Те казват открито как са успели да подведат тези организации, те да застанат на тяхна страна, как те са победители. И те наистина са победители, защото Хамас стана толкова силен, защото се направиха компромиси.”

 В телефона си Орлин Мандов е получил ужасяващи кадри. Снимки и видеа, които не иска да показва и трудно намира сили да гледа отново.

“В момента има по информация от снощи 126 отвлечени израелски граждани. 126 човека, деца, жени, възрастни хора. Що за лицемерие. Жените са изнасилвани, децата са малтретирани, гаврят се с тях, гаврят се с труповете. И никой не го интересува какво се случва са тези отвлечени хора, никой не каза да отидем да видим тези хора как са, да се спре гаврата с жените, да се спрат изнасилванията, да се спре това, което се случва с малките деца. В момента в Израел се говори за това дали да се разреши тези кадри, които са снимани след зверствата на тези хора, да бъдат дадени на света да ги види. Това не са хора, това са изроди. Това, което са направили, аз видях тези снимки, това не ми дава възможност да спя”, разказва почетният консул.

Мандов коментира и разпръснатите листовки над Газа показани като предупреждение и условие поставено към мирните жители на ивицата Газа.

“Това, което обаче някакси не остава разбрано е, че от най-северната част, за да стигнеш до линията, която трябва да преминеш говорим за 20 километра. Основната част, основното население всъщност трябва да се премести 5 или 10 километра. Това е, което ще трябва те да преминат с цел тяхната безопасност. Ще има война, ще има много косвени жертви. Израел се стреми да намали косвените жертви сред мирното население. На всички ни е ясно, че заедно с тях целта също ще се премести, но за Израел е достатъчно този район да няма оръжие. Ще бъдат унищожени тунелите, които се намират под земята и бавно, бавно да направи района безопасен, безопасен за всички. Безопасен и за Израел и за палестинските граждани.” 

Очаква се и през следващите дни България да напуснат и последните израелски граждани, които са дошли на почивка у нас. Орлин Мандов изпраща вски от тях към родината, с надежди да се върнат отново у нас, някой ден.