Свят

Хиляди палестинци и чужденци остават блокирани на границата с Египет

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Блокираните гранични пунктове в ивицата Газа усложниха хуманитарната ситуация през последните дни. Липсата на ток, вода и храна в палестинския анклав принудиха хиляди да напуснат домовете си и да тръгнат на юг, по обявените от Израел маршрути за евакуация. 

Някои достигнаха до пропускателния пункт "Рафа", на границата с Египет. Но останаха там, защото се оказа затворен. Сред хората на място имаше и чужденци.

 

 

 

Дъщерите ми говорят с германското външно министерство, за да мога да замина, но не се получава. Дойдохме и видяхме, че всичко е затворено. Защо ни се подиграват? Поне ни помогнете да заминем. Просто искам да си тръгна.

Надя Барака, германка

Дойдох в Газа за два месеца, за да видя семейството си. Започна войната и останахме тук. Войната е жестока. Няма вода, няма ток, няма телефони, интернет. Нищо, освен смърт и унищожение.

Ибрахим Ал-Каринауи, швейцарец

След като видях ситуацията в Газа - с разрушените къщи и хората, умиращи под развалините, казвам, че господ ми е дал нов живот, защото успях да стигна дотук. Искам да напусна и да се върна в Америка, но сърцето ми остава тук. Нищо не е толкова ценно, колкото човешкия живот.

Рагда Абу Шаабан, американка

Надеждите за краткотрайно прекратяване на огъня в южната част на Газа, което да позволи на притежателите на чуждестранни паспорти да напуснат обсадения палестински анклав, както и да се внесат помощи, бяха попарени. Вместо затишие, израелските бомбардировки се засилиха преди очакваната сухопътна инвазия.

Жителите на управляваната от Хамас Газа заявиха, че нощните удари са били най-тежките за деветте дни на конфликта. Според тях много къщи са били изравнени със земята, а броят на жертвите неумолимо нараства, предаде Ройтерс.

Първоначално египетски източници, цитирани от световните медии, съобщиха за възможно кратко повторно отваряне на пункта "Рафа" с цел внасяне на гориво и хуманитарна помощ. Преди това на американските граждани в Газа беше казано да се преместят по-близо до пропускателния пункт, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че той "ще бъде отворен" за помощи, без да посочва срокове.

Бе съобщено и за договорено прекратяване на огъня. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху опроверга тези съобщения.

След началото на военната операция на Хамас и последвалата контраатака от Израел по данни на ООН най-малко 1 млн. души в Газа са били разселени. Мнозина изобщо няма къде да отидат.