Общество

Леа Коен: Няма да има глобализиране на конфликта в Газа, Хамас са банда разбойници

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Мисля, че няма да има глобализиране на конфликта. Хизбула и Иран имат отдавна мераци, да осъществят отдавнашно свое желание – да разрушат държавата Израел, което няма да стане“. Това заяви в ефира на Euroenеws Bulgaria писателят и дипломат Леа Коен.

По думите ѝ Хамас са „банда разбойници, която получи някаква легитимност, защото палестинците в ивицата Газа“ им се довериха.

„Няма един отговор, има много отговори. Ние разполагаме с видимата информация, невидимата е много съществена за динамиката на това, което се случва. Тези разговори в момента – защо, как се стигна, не са продуктивни в момента и не са на място“, смята Коен.

Според нея катастрофата, която се случи, бе неочаквана, включително и за една много подготвена във военно отношение и предпазлива държава като Израел.

„Сухопътна операция несъмнено ще има, защото тази ситуация и това, което се случи няма продължение... Има много фактори, които в момента са важни – да се неутрализират мераците на Хизбула в Ливан, както и на Иран, които струпват оръжие в Сирия“, допълни тя.

„Облакът над района няма да са разсее, в критична фаза се намира той, цялата тежест пада върху държавата Израел“, смята Леа Коен.

Вижте целия разговор в интервюто.