Свят

Повече от 600 хиляди души от Ивицата Газа са били разселени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Повече от 600 хиляди души са се преместили в южната част на ивицата Газа или са напуснали района. Това заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари. 

От своя страна президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в интервю пред СиБиЕс, че групировката Хамас трябва да бъде елиминирана изцяло. А по време на телефонен разговор с президента на Венецуела Николас Мадуро, президентът на Палестина Мохамед Абас заяви, че действията и политиките на ислямистката групировка Хамас не представляват палестинския народ.

Продължава обаче да расте и напрежението по границата на Израел с Газа, където са разположени десетки хиляди войници на Тел Авив. По-рано премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че евентуалната атака ще бъде по суша, вода и въздух.

 

Нашата отговорност сега е да влезем в Газа и да превземем местата, където Хамас е базиран. Трябва да нанесем силен удар, по всяко място, по всеки командир, по всеки боец, да унищожим инфраструктурата. Трябва да ги победим.

Херци Халеви, началник на щаба на Израелските сили за отбрана 

По-малко от 15 часа остават до изчерпването на запасите от гориво в болниците в ивицата Газа. За това предупреди ООН. От организацията отново призоваха за отварянето на хуманитарен коридор за ключови доставки.


 

В Газа водата и електричеството са на изчерпване. Изглежда, че войната в момента е загубила своята хуманност. Скоро няма да има нито храна, нито лекарства в целия район.

Филип Лазарини, генерален комисар на Агенцията на ООН за помощи и организация на работата

По-рано стана ясно и че държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен ще направи още едно посещение в Израел. Той отново ще се опита да намери мирно решение на конфликта.