Свят

Иран и Хамас укрепват „оста на съпротивата“ срещу Израел

От Euronews България Euronews България
Iran Abdolahian Reuters AP Министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амир Абдолахиан. Снимка: Ройтерс чрез АП, архив.

Иран и ислямистката групировка Хамас са обсъдили засилването на съпротивата си срещу Израел по време на срещата на техни представители в столицата на Катар Доха, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амир Абдолахиан и лидерът на Хамас Исмаил Хания са обсъдили начините за укрепване на "оста на съпротива" срещу Израел по време на срещата си вчера вечерта, съобщава иранската  агенция ИРНА. 

"Оста на съпротивата" е съюз на войнствени групировки срещу еврейската държава. 

Израел е заклет враг на Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам. От 90-те години на миналия век Техеран разширява политическите и военните си връзки в региона, припомня ДПА.

Според ИРНА представителят на Хамас Халил ал Хая е повторил стари заплахи и е призовал за унищожаване на Израел.

Aбдолахиан пристигна в Доха след среща със съюзници по време на пътуване в Ирак, Сирия и Ливан, включително с ръководителя на шиитската милиция Хизбула Хасан Насрала.

Катар подкрепя Хамас от около 15 години - политически и чрез финансова помощ, например за възстановяване на инфраструктурата след израелски нападения. Самият Хания живее в Катар.

В същото време Катар е поел и ролята на посредник в отношенията със Запада. В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц прие емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, припомня БТА.