Свят

Иран предупреди, че ситуацията в Газа може да излезе извън контрол

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават израелските въздушни удари по Ивицата Газа. А Иран предупреди, че ако конфликтът не спре скоро, ситуацията може да излезе извън контрол. Продължава и подготовката на израелската армия за сухопътна атака срещу контролираната от Хамас територия.

Продължават израелските въздушни удари срещу Ивицата Газа. А израелските войници продължиха с подготовката си за сухопътна атака срещу контролираната от Хамас територия. По-рано иранската мисия в ООН предупреди, че ако "военните престъпления и геноцидът" на Израел не бъдат спрени незабавно, "ситуацията може да излезе извън контрол" и да има далечни последици. И Хамас, и Хизбула са подкрепяни от Иран. Лидерът на Хамас Исмаил Хания се срещна с външния министър на Иран в Катар, където обсъдиха нападението на палестинската групировка в Израел "и се договориха да продължат сътрудничеството" за постигане на целите на групировката, се казва в изявление на Хамас.

Палестинския народ е вкоренен в земята си и държи на своята родина. Те няма да напуснат Газа. Те няма да емигрират, независимо от това какво правят убийците и престъпниците. Имаме само един път - да се върнем в земята си, в домовете си.

Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на Хамас

От своя страна Русия поиска Съветът за сигурност на ООН да гласува в понеделник проект за резолюция относно конфликта между Израел и Хамас, в който се призовава за хуманитарно прекратяване на огъня и се осъждат насилието срещу цивилни граждани и всички терористични актове. А президентът на Съединените щати Джо Байдън и други световни лидери предупредиха, че никоя страна не бива да разширява конфликта. Международни организации и хуманитарни групи призоваха за спокойствие и настояха Израел да позволи преминаването на хуманитарна помощ.

Невинните палестински семейства, и огромното мнозинство от палестинците нямат нищо общо с Хамас. Те са използвани като жив щит. Те са изтърпели агонията да не знаят какво се случва около тях.

Джо Байдън, президент на САЩ

Министерството на отбраната на Съединените щати съобщи, че ударната група на самолетоносача "Айзенхауер" ще започне да се придвижва към Източното Средиземноморие, за да се присъедини към друга ударна група, която вече е там. Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че това е "част от усилията на Вашингтон да възпре враждебните действия срещу Израел или всякакви усилия за разширяване на тази война.