Свят

Израелският премиер посети армията, струпана до Ивицата Газа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Докато войната на Израел с Хамас продължава, на северната граница на Израел с Ливан се наблюдава значително нарастване на напрежението и насилието. Около 30 минометни снаряда са били изстреляни срещу израелската територия, когато група въоръжени мъже са се опитали да проникнат в Израел.

Израелската армия съобщи също, че е убила няколко души. Тя обвини ливанското правителство за всяко нападение, извършено от територията му към Израел.

Израелската армия разполага с много големи сили в северната част на страната. Всеки, който достигне оградата, за да проникне на територията на Израел, ще бъде убит. Всеки инцидент е изцяло на отговорност на държавата Ливан и тя ще понесе последствията.

Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Бойците на Хизбула потвърдиха, че са обстрелвали израелски позиции в района на фермите Шебаа. Те са завладени от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., но Ливан счита близките хълмове за ливански територии. Голанските възвишения са анексирани от Израел през 1981 г.

В навечерието на сухопътната операция, премиерът Бенямин Нетаняху се срещна с израелски войници, разположени в южната част на Израел, за да провери лично готовността им преди офанзивата срещу Хамас. Нетаняху разгледа също последиците и щетите от нападенията срещу кибуц Бе'ери и Кфар Аза, които бяха част от кървавото нахлуване на управляващите в ивицата Газа палестински бойци, разпалило последния конфликт.

Израел нареди на стотици хиляди цивилни граждани, живеещи в град Газа, да се евакуират, след като изложи намерението си да унищожи Хамас в отговор на нападението и започна едноседмична кампания от въздушни удари.

Израелсаката армия призова около 360 000 военни резервисти и разположи войски и танкове по границата с Газа.

Наземна атака в гъсто населената Газа вероятно ще доведе до още по-големи жертви и от двете страни в жестоки боеве от къща на къща, са опасенията на анализаторите.