Свят

Борел: Светът се провали ужасно в намирането на решение с две държави за израелци и палестинци

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Осми ден от войната между Израел и Хамас. Израелски войници са убили висш командир на Хамас - един от заподозрените в организирането на нападенията срещу Израел. Пехотни подразделения от израелските сухопътни сили са навлезли в ивицата Газа. Въздушните удари срещу цели в анклава продължават. Очаква се израелската армия да започне сухопътна операция в Газа, която премиерът Бенямин Нетаняху определи като „началото на края за Хамас". В 16 часа изтече допълнителното време, дадено за изтегляне на палестинците на юг.

 

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че светът се е провалил в усилията си да постигне решение за две държави за израелците и палестинците. Но той призна, че макар две отделни държави да са желана цел за израелците и палестинците в бъдеще, това няма да реши сегашния конфликт. Борел добави, че въпреки предупреждението на Израел за евакуация на населението на град Газа, това придвижване няма да се случи в кратък времеви интервал.

Задачата 1 милион души да се преместят на юг за 24 часа е просто невъзможна. Не можете да преместите толкова много хора за кратък период от време, особено когато няма убежища, транспортни средства. От тази гледна точка смятаме, че е добре да се знае за това предупреждение, но те трябва да дадат повече време и да не създават предпоставки за ужасна хуманитарна катастрофа.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Запитан дали е призовал Китай да използва влиянието си в Близкия изток, Борел заяви, че с външния министър Ван И са обсъдили какво може да направи всеки от тях за справяне със ситуацията.

Китай се опитва да запази неутралната си позиция и да поддържа добри отношения с Израел и палестинците.

Американският президент Джо Байдън пък увери, че преодоляването на хуманитарната криза в Газа е приоритет за Вашингтон. Както и връщането на всички американски граждани, които са в засегнатите райони.

За мен е приоритет да се справя спешно с хуманитарната криза в Газа. По мое указание, нашите екипи работят в региона, включително общуват директно с правителствата на Израел, Египет, Йордания и други арабски страни, както и ООН, за да увеличат подкрепата и хуманитарните последици от атаката на Хамас, за да помогнат на Израел. Ние не можем да пренебрегнем факта, че огромното мнозинство от палестинците нямат нищо общо с Хамас и техните ужасни атаки. Те също страдат от тези атаки.

Джо Байдън – президент на САЩ

САЩ, Египет и Израел са се разбрали да уредят безопасното напускане на американски граждани от ивицата Газа през граничния пункт Рафах. Той ще бъде отворен до 17 ч местно време, заяви американски служител.

Междувременно Русия изрази готовност да преговаря с представители на Хамас за освобождаване на израелски заложници. Възможност за евентуална среща бе изказана от заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов пред агенция „Новости“.