Свят

Израел извърши „локални набези“ за освобождаване на заложници в Ивицата Газа

От Euronews България Euronews България
Gaza AP (1) Снимка: АР

Израелските военни твърдят, че пехотата, подкрепена от танкове, е извършила "локални набези" в Ивицата Газа.

Това се случва преди очакваната сухопътна операция, като Израел предупреждава повече от един милион души в северната част на Газа да се евакуират на юг.

Малките набези са били извършени с цел да се атакуват ракетни екипажи на Хамас и да се потърси информация за местоположението на заложници, взети от палестински въоръжени лица миналата събота, заяви контраадмирал Даниел Хагари.

За първи път израелските военни заявяват, че сухопътни войски действат във вътрешността на обсадената ивица, като навлизат на територията, за да се бият с бойци на Хамас и да унищожават оръжия, както и да търсят доказателства за пленниците.

Хамас твърди, че 13 израелски заложници, задържани в Газа, са били убити заради израелските бомбардировки през последните 24 часа. ЦАХАЛ обяви, че не може да потвърди или отхвърли твърдението. Според Хамас шестима души от 13-те са били убити в северната част на Газа, а седем са били убити другаде в Ивицата. Войнстващата групировка залови около 150 души по време на атаката си срещу Южен Израел миналия уикенд и ги държи като заложници в анклава, според израелските власти.

От "Лекари без граници" съобщиха към 21:00 часа, че Израел е дал на болницата "Ал Авда" в северната част на ивицата Газа само два часа за евакуация. В изявление на организацията се казва: "Израел е дал на болница "Ал Авда" само два часа, за да се евакуира. Нашият персонал все още лекува пациенти. Ние недвусмислено осъждаме това действие, продължаващото безразборно кръвопролитие и нападенията срещу здравните грижи в Газа. Опитваме се да защитим персонала и пациентите си."

В същото време Хамас публикува кадри на въоръжени активисти, държащи израелски деца, в социалните мрежи. Датата на заснемането на кадрите не е ясно, но израелските медии смятат, че става дума за първия ден от нападението, при което Хамас взе десетки заложници.

Израелските сили извършват дни наред ответни въздушни удари в Газа, насочени срещу Хамас, откакто управляващата палестинска войнствена групировка щурмува границата с Израел през уикенда, убивайки стотици хора в домовете им - както и 260 други по време на музикален фестивал.

Израел съобщи, че общо 1300 души са загинали след изненадващия набег в събота, докато войските му продължават да се струпват покрай оградата от бодлива тел преди евентуална сухопътна офанзива в Газа, като са призовани 300 000 резервисти.

Смята се, че в тесния крайбрежен анклав Хамас, който атакува Израел с ракети, държи около 150 заложници.