Свят

Размяната на удари между Хамас и Израел продължава

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Global_And
Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Седмица след началото на военната операция на "Хамас" - групировката продължава да обстрелва Израел, който отвръща с ракети срещу Газа. Все по-интензивна е и размяната на удари между израелските сили и групировката "Хизбула" по границата с Ливан. Еврейската държава обяви района за затворена военна зона.

Нарастват и опасенията за възможен трети фронт във войната, след като западни медии съобщиха, че Иран придвижва военно оборудване в Сирия. Премиерът на Израел свика първа среща на извънредното правителство и се закани, че военните ще унищожат Хамас.

 

Работим денонощно, в екип и единно. Единството дава ясно послание на хората, на врага и на света.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Докато Израел готви офанзивата си по суша на север, даде на палестинците от Газа още три часа да се изтеглят на юг по обявен за това маршрут. Мнозина обаче остават и с голи ръце търсят оцелели близки под отломките на разрушените сгради.

Междувременно от болници в Газа предупредиха, че състоянието на ранените може да се влоши, защото консумативите са на изчерпване. Според ООН близо 1 млн. души са разселени, а 50 хиляди бременни жени в ивицата живеят в "кошмарни" условия заради сблъсъците.

 

С вързани ръце сме. Многократно увеличихме болничните легла и тези в интензивното. Всичко е пълно. Няма какво да направим. Тази война трябва да спре. Нужно е прекратяване на огъня. Трябва да преместим пациентите в друга болница.

д-р Мохамед Кандел, болница "Хан Юнис"

А френският външен министър Катрин Колона посети разрушен медицински център в Ашкелон заедно с израелския си колега. Междувременно топ дипломатът на Великобритания коментира, че Израел има право да се защитава, но трябва да се въздържи от военни действия срещу Хамас в ивицата Газа.

В понеделник американският държавен секретар се връща в Тел Авив за нови разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху след обиколката си в региона, която включваше и среща с престолонаследника на Саудитска Арабия. По време на разговорите с Мохамед бин Салман - Антъни Блинкън е настоял да се окаже натиск на Хамас да освободи израелските заложници. 

 

По-рано иранската мисия в ООН предупреди, че ако "военните престъпления и геноцидът" на Израел не бъдат спрени незабавно, "ситуацията може да излезе извън контрол" и да има далечни последици. И Хамас, и Хизбула са подкрепяни от Иран. Лидерът на Хамас Исмаил Хания се срещна с външния министър на Иран в Катар, където обсъдиха нападението на палестинската групировка в Израел "и се договориха да продължат сътрудничеството" за постигане на целите на групировката, се казва в изявление на Хамас.

 

Палестинския народ е вкоренен в земята си и държи на своята родина. Те няма да напуснат Газа. Те няма да емигрират, независимо от това какво правят убийците и престъпниците. Имаме само един път - да се върнем в земята си, в домовете си.

Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на Хамас

От своя страна Русия поиска Съветът за сигурност на ООН да гласува в понеделник проект за резолюция относно конфликта между Израел и Хамас, в който се призовава за хуманитарно прекратяване на огъня и се осъждат насилието срещу цивилни граждани и всички терористични актове. А президентът на Съединените щати Джо Байдън и други световни лидери предупредиха, че никоя страна не бива да разширява конфликта. Международни организации и хуманитарни групи призоваха за спокойствие и настояха Израел да позволи преминаването на хуманитарна помощ.

 

Невинните палестински семейства, и огромното мнозинство от палестинците нямат нищо общо с Хамас. Те са използвани като жив щит. Те са изтърпели агонията да не знаят какво се случва около тях.

Джо Байдън, президент на САЩ

Министерството на отбраната на Съединените щати съобщи, че ударната група на самолетоносача "Айзенхауер" ще започне да се придвижва към Източното Средиземноморие, за да се присъедини към друга ударна група, която вече е там. Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че това е "част от усилията на Вашингтон да възпре враждебните действия срещу Израел или всякакви усилия за разширяване на тази война.