Свят

Израел евакуира 28 селища по границата с Ливан след престрелки с Хизбула

От Euronews България Euronews България
Israel Evacuation AP Снимка: АР

Израел е задействал план за евакуация на жителите, намиращи се на 2 км от Ливан. Това се случва след размяна на огън с Хизбула, успоредно с конфликта в южната част на Израел с Хамас. В изявление Израелските сили за отбрана и Министерството на отбраната заявиха, че планът е одобрен от военният министър Йоав Галант и включва евакуацията на 28 селища.

Жителите ще бъдат преместени в субсидирани от държавата къщи за гости, съобщава „Гардиън“.

Ливанската терористична организация Хизбула заяви, че в понеделник е атакувала пет израелски позиции в Северен Израел. 

Израелските военни заявиха, че са потвърдили, че Хамас държи 199 заложници в Газа. Заложниците бяха заловени на 7 октомври, когато бойци на Хамас пробиха израелската гранична ограда в южната част на Израел и атакуваха музикален фестивал и множество селища, убивайки над 1300 израелци.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви: "По въпроса за отвлечените заложници се полагат усилия от най-висок национален приоритет и ние сме съсредоточени върху тези усилия като върху най-висок национален приоритет. ЦАХАЛ работи денонощно за връщането на отвлечените", като добави, че ЦАХАЛ са уведомили семействата на всички 199. Кардинал Пиербатиста Пицабала, католическият патриарх на Йерусалим, е предложил себе си в замяна на децата заложници.