Европа

Шарл Мишел: ЕС и Западните Балкани трябва да са готови за разширяване до 2023 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според Шарл Мишел Европейският съюз и Западните Балкани трябва да са готови за разширяване на блока до 2030 г. Но това е приоритет, който лидерите в региона са чували и преди - както от Мишел, така и от Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата на върха в рамките на Берлинския процес председателят на Европейския съвет настоя, че страните кандидатки трябва да напреднат с реформите, необходими за влизането им в ЕС, а блокът трябва да се подготви за нови членки

"Пътят на Западните Балкани към Европейския съюз започва преди повече от 20 години. Но е прекалено бавен и разочароващ за вас в региона, но и за нас, в Европейския съюз. Знаем обаче, че е време да спазим обещанията си", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Председателят на Европейската комисия заяви, че държавите, които извършват реформи, ще получават и финансов стимул.

"Това е 10-ият Берлински процес, но за първи път се провежда на Западните Балкани. Така изпращаме силно послание, че сме ангажирани с разширяването на Европейския съюз. Основна тема е икономиката на Западните Балкани. Можем да я подобрим", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Лидерите обсъдиха интегрирането на Западните Балкани в единния пазар на ЕС и как да бъдат подпомогнати държавите за зеления и дигиталния преход, към което се стреми и Брюксел. На фона руската инвазия в Украйна и войната в Близкия изток - настояха и за потушаване на напрежението между Косово и Сърбия.

"Важно е да приемем новите ескалации много сериозно. Атаките срещу служители на косовската полиция например бяха безотговорни. В същото време и двете правителства трябва да осигурят деескалация и да гарантират, че постигнатите договорки се прилагат", посочи федералният канцлер на Германия Олаф Шолц.

Миналия месец при престрелки в Северно Косово загинаха един косовски полицай и трима етнически сърби, след като въоръжени мъже нападнаха граничен патрул и се барикадираха в манастир. А Сърбия струпа военни по границата с частично признатата държава.