Euronews Сега

Новият лидер на консерваторите ще бъде избран на 5 септември

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Наследникът на Борис Джонсън като лидер на Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство ще бъде обявен на 5 септември, когато парламентът се завърне от лятната си ваканция.
Това обяви председателят на Комитета 1922 сър Греъм Брейди. Влиятелните консервативни депутати от комитета са определили правилата и процедурата за протичане на вътрешнопартийните избори. 
Първите два тура от гласуването ще бъдат още тази седмица – в сряда и четвъртък. Целта е броят на кандидатите да бъде сведен до четирима-петима от сегашните 11.

 

Смятам, че резултатът трябва да бъде обявен на 5 септември, когато Камарата на общините се завърне от лятната ваканция. Това е напълно разумен график. Това, което бордът на партията и доброволците, искахме да гарантираме, е да бъдат предоставени достатъчно възможности за обиколки и срещи из цялата страна. Постигнахме такова споразумение.

Сър Греъм Брейди, председател на Комитет 1922 на Консервативната партия

Кандидатите трябва да бъдат номинирани от най-малко 20 депутати, за да участват в първото гласуване - число, което може да отстрани някои претенденти преди вотът дори да започне.Партията си е поставила за цел да завърши парламентарния етап от процедурата, преди депутатите да излязат във ваканция на 21 юли.

 

Работата на министър-председателя на този етап е да остави партията да реши, нека ги оставим да се справят с това. Конституционната функция на министър-председателя в тази ситуация е да изпълни мандата и аз правя точно това.

Борис Джонсън, премиер в оставка на Великобритания

Мнозина консерватори се противопоставят на идеята Борис Джонсън да остане премиер твърде дълго, тъй като смятат, че един компрометиран лидер е последното нещо, от което има нужда Великобритания в разгара на войната в Украйна, повишаването на цените на енергията и храните, което изстреля инфлацията до невиждани от десетилетия нива.