Европа

Борис Джонсън – краят на една епоха

От Euronews България Euronews България

Героят на Брекзит Борис Джонсън мечтаеше да остане в историята като един от най-дълго управлявалите британски премиери, но съдбата реши друго и той отстъпва поста след особено бурен, продължил три години мандат, отбелязват световните агенции.

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на ексцентричния политик, който донесе на консерваторите през 2019 г историческо мнозинство в Камарата на общините и направляваше изпълнението на Брекзит.

През юни внесеният вот на недоверие срещу Джонсън демонстрира нарастващото разочарование на консервативните депутати от него.

С обичайния си оптимизъм 58-годишният Джонсън видя в този вот "възможност ... да се премине към други неща".

Социологическите проучвания и коментарите обаче от месеци показваха съвсем друга картина. Тя се оформи около скандала "Партигейт", неговите партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауна срещу Ковид-19.

Последваха обърканите му обяснения, полицейското разследване, установило, че е нарушил закона, административното разследване, осъдило културата на разпуснатост на "Даунинг стрийт". Към това се прибавиха спадащото обществено доверие на фона на най-високата инфлация от 40 години насам, социално напрежение и повишаване на данъците.

Рейтингът на отиващия си премиер се срина от 66 процента през април 2020 г до само 23 процента в края на юни.

Падението на възпитаника на колежа "Итън" и Университета "Оксфорд", е зрелищно и храна за медиите. Джонсън започва кариерата си като журналист и кореспондент.

През 2001 г става депутат, а по-късно една от основните фигури на кампанията за Брекзит и външен министър в правителството на Тереза Мей, която през юли 2019 г заменя на премиерския пост.

Личният живот на Джонсън също е отражение на неговия характер. Женен е три пъти и има най-малко седем деца. Последната му съпруга 34-годишната Кари Симъндс е с 24 години по-млада от него. Двамата имат две деца – момче и момиче.