Euronews Сега

Лиз Тръс се включи в битката за нов лидер на Консервативната партия във Великобритания

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс обяви, че ще се кандидатира за нов лидер на Консервативната партия. Новият лидер на консерваторите ще замени премиера Борис Джонсън, който беше принуден да подаде оставка, след като десетки членове на неговото правителство напуснаха в знак на протест след поредица скандали.
Тръс, за която се очаква, че ще е сред лидерите в оспорваното състезание, обеща да започне да намалява данъци "още от първия ден", за да помогне за справяне с високите разходи за живот.
Сред останалите кандидати са министърката на международната търговия Пени Мордонт, бившите министри на здравеопазването Саджид Джавид и Джереми Хънт, бившият министър на финансите Риши Сунак и неговият наследник Надим Захауи, както и министърът на транспорта Грант Шапс.Подобно на Джавид Тръс обеща да премахне предизвикало полемики повишение на осигурителната вноска, което влезе в сила през април.

 

След като имаше един ярък премиер, Консервативната партия вероятно ще иска някой, който е по-малко вълнуващ и ярък. В сравнение с Борис Джонсън, почти всеки от кандидатите за поста му би бил по-малко вълнуващ, по-скучен, но по-компетентен. Те се нуждаят сега от някой, който ще изглежда компетентен, може да накара правителството да разчисти конюшните, да го направи да изглежда като по-нормално консервативно правителство начело на страната.

Тони Травърс, професор от Лондонското училище по икономика

На комитета 1922 се пада отговорната задача да определи правилата и графика за провеждане на изборите за нов лидер на партията.