Икономика

Саня Армутлиева: Мечтая за това мечтите на моите артисти да се сбъднат

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Модерния рефлекс за музициране вече се случва в условията на една заедност. На един много по-отворен свят на откритост, на таланта и културата на други хора. Хората, които влизат в едно студио могат да си дадат много, могат и да си отнемат много. Голяма част от съвременните хитове се създават от екипи. Никой не създава музика сам, на тъмно в студиото си. Има приятелска атмосфера, създаване на химическо-позитивно пространство, в което хората се зареждат един друг с различните си музикални умения. Уникално нещо е.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ музикалният продуцент и изпълнителен директор на Virginia Records – Саня Армутлиева, която е организатор на творческия лагер за писане на песни Sofia Songwriting Camp, откъде произлязоха не един и два хита, а някои от тях и надминаха рамките на нашите географски ширини.

„Това съществува според мен във всеки творчески свят и във всеки бизнес. Творческите лагери са от една страна нов рефлекс за създаване на музика тук в България. На мен ми се иска нашият музикален свят да стане малко по-отворен, да станат талантливите хора у нас малко по-щедри. Другото, което един такъв фестивал като Sofia Songwriting Camp прави, е, че събира хора от различни части по света с някои от най-талантливите български автори“, коментира Армутлиева.

Искам публиката да си даде сметка колко е важна песента и колко е важен авторът. Те сякаш имат едно по-скрито присъствие в публичното пространство. А всъщност без песента нищо не може да се случи. Без хубава песен, без смислен текст, без модерно звучене, без всички тези елементи, които да генерират емоционален отговор от публиката, няма музикална индустрия.

„През май месец, 2019 г. създадохме първия Sofia Songwriting Camp. Вдъхнових се да създам подобно събитие в България, тъй като моят свят също е отворен. Комуникирам с различни хора от много части на света в този бранш. Поканиха ме преди няколко години да присъствам на най-големия европейски творчески фестивал за писане на музика в Тронхайм, Норвегия. Големите неща в живота ни са свързани с някой ментор. Там получих своя ментор. Някой, който повярва в мен и реши да ме научи как се правят тези неща и реши да ме подкрепи, да можем да убедим голяма група от най-добрите европейски автори да дойдат за една седмица в България. В началото не ни беше лесно да убедим много хора да дойдат. Но с тази идея спечелих подкрепата на толкова много хора, които се вдъхновиха, че ще има такова събитие и успях да събера всичките елементи на един такъв творчески лагер. През 2020 г. нямахме Sofia Songwriting Camp, през 2021г. бяхме на ръба, но го случихме. И да, през ноември тази година ще е третото му издание“, сподели още изпълнителният директор на Virginia Records.

Има много голям интерес към тазгодишното издание на Sofia Songwriting Camp, за което много се радвам. Първият беше малко по-затворен. Беше с артисти и автори, които познавам, на които мога да разчитам. Във второто издание имахме конкурс и в camp-a влязоха двама участници, които бяха с най-талантливите кандидатури. А тази година отваряме конкурса за пет такива участници, които до 20 октомври могат да изпращат своите кандидатури.

„Те ще бъдат разгледани от международно жури с двама от членовете на Управителния съвет на Музикаутор, които ни подкрепят в това начинание. На 4 ноември ще обявим победителите“, съобщи Армутлиева.

Тази година различното ще е всичко онова, което придвижи музикалния свят напред в последните години много бързо. Хората имат много нисък праг на внимание вече, а индустрията маркетира новите си продукти предимно дигитално. Има около 150 000 нови песни в Spotify всеки ден. Само си представете какъв океан, в който ти просто се размиваш“, посочи тя.

Фокусът ни тази години е върху това, което привлича успеха в точно този момент. Това ще е едно от предизвикателствата и привилегиите на участниците в този лагер – да определят на какво прилича музикалната индустрията сега. И все пак всеки един от артистите трябва да следва своята вълна, а ние като мениджъри трябва да ги следваме. Бизнесът ни е рисков, никога не знаеш как ще реагира публиката. Но, ако вярваш в таланта на някой просто стоиш зад него и гледаш напред“, добави музикалният продуцент.

Занимавам се от 31 години с това, което правя и една част от отговора ми на всяка една поява на артисти е инстинктивна. Започваш да развиваш инстинкти. Освен всичко останало бизнесът се променя и аз съм в ситуация да се уча какво се случва наоколо. Голяма част от откриването на новата музика се случва през това да харесваш някой в социалните мрежи и след това да потърсиш неговата музика.

Преобърнал се е нашият свят и затова образът на артиста е изключително сложен. Трябва да може да създава съдържание, да има идея на какво да приличат визуализациите му, да знае как иска да изглежда, да знае какво послание иска да изпрати към публиката. В същото време трябва да имаш характер и харизма, така че като застанеш пред една публика от 30 000 човека, всички да пеят в един глас с теб“, подчерта музикалният продуцент.

Аз не смятам, че да си роден в България е недостатък. Цялата дигитална индустрия и нейното настояще дават равни възможности на всички. Местният репертоар става все по-силен фактор на всички пазари и в този смисъл да имаме прескачане на граница може да не се крие само в успеха на изпълнител, може да се крие в успеха на автор. Вижте какво стана с песента на DARA - Mr. Rover, която започна да живее съвсем различен живот. Тоест, няма граници. Според мен трябва да престанем да се оплакваме, че не говорят езика ни. Трябва да работим и да използваме всякакви възможности. Трябва да правим нова музика всеки ден и успехът ще дойде“, уверена е Армутлиева.

„Никога не съм се чувствала успяла. Мисля, че успехът трае някакви секунди, минути или максимум часове, след което трябва да се хвърлиш към следващата стъпка. В този смисъл не се чувствам успяла. Имам мечти и бих искала да постигаме още. Ще работя за тях“, коментира още тя.

„Никога не съм си мечтала дъщеря ми да е артист или изпълнител. Не съм си го представяла. Врязването на ALMA в музикалния свят е огромна изненада и аз ще я подкрепям по една причина – нея виждам талант, който е неуспорим. Ако тя го нямаше, то тя щеше да има много сериозни разговори с майка си. Не се отнасям към нея по различен начин спрямо другите ни артисти, защото мечтите ми са свързани с всички онези на които се опитвам да помагам. Чийто потенциал се опитвам да стимулирам. Мечтая за това мечтите на моите артисти да се сбъднат. За тези неща работим всеки ден“, каза Армутлиева.

Тазгодишното издание на Sofia Songwriting Camp ще е и образователна платформа за българските автори и артисти, посочи тя.

Най-важното в него е да си с отворени сетива и да си верен на себе си. Да не правиш компромис с това, което те движи творчески. И да си позитивен и добър човек. Любовта е много важна в нашия бизнес. Трябва да можеш да дадеш нещо на някой. Да си отворен към останалите“, допълни Армутлиева.


Целия разговор вижте във видеото.