Култура

Eliya: Не сме обявили официално, че 4 Magic се разпада, но всяка пое по своя път

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Не сме обявили официално, че 4 Magic се разпада, но завършихме 12-ти клас. Ние почти не ходехме на училище и преди това де, учех предимно вкъщи. Не ходех и на партита. Много рано ни се случиха нещата. Та, завършихме 12-и клас и всяка пое по своя път. Само аз продължих да уча музика в музикалната академия. Но доколкото знам и тях не ги е напуснала музиката. Всеки казваше, че рано или късно това ще се случи, защото знаете в група винаги трябва да се правят компромиси. Бяхме заедно 6-7 години. Това не е малко време. Трябваше да решим дали групата е по-важна или ние.“

Това каза певицата Eliya в студиото на „Добро утро, Европа“.

„Започнах да уча поп и джаз пеене сега в музикалната академия. 4 Magic ме задържа в България, а и семейството ми. Влюбена съм и в София сега. Винаги съм мечтала да отида в Америка иначе, но е много далеч“, сподели тя.

„Главната ми цел в момента е мини албум с джаз песни. Бях поканена да пея на джаз фестивала в Банско. Там гостуваха едни от най-добрите международни музиканти. И аз да съм там... Просто си казах, трябва да направя такъв албум. Иначе винаги съм казвала, че искам да пея мой си стил. Той е смесица. Искам да ме разпознават с този стил. Иначе „Облак“ е между поп и джаз. По нея работихме с Павел Николов от Pavel & Venci' Venc. Работехме по последната песен на 4 Magic с него и тя беше голям фурор, та оттогава тръгнахме да работим и по други неща. Почувствах го, че той е човекът. Три вечери свирих на пиано и не спах преди да отида в студиото при него, за да имам идеи. Той беше първият, който повярва в мен, защото много хора ми каза, че тази песен не е комерсиална, че интрото е слабо, но Павката ме подкрепи. Даже настръхвам като се сетя за целия процес“, коментира Eliya.

„Приятелят ми свири на саксофона в песента - Гален Николов. Той е един от малкото такива музиканти у нас. Когато се запознахме преди 3 години той свиреше със същия саксофон. За първи път тогава разбрах какво е джаз музиката и усетих такова нещо. Нямам думи да го опиша. Със сигурност каквото и да се случва ще го държа до себе си, той предложи тези мотиви от саксофона. Личи си, че го прави с желание. Няма като неговото свирене. Оценявам това, което прави. Той свири и funk, има и банда. Запознахме се в рок бар в Пловдив. Стана случайно, ние се бяхме виждали и преди, но не се бяхме запознавали. После аз отидох и се запознах с него. Така че аз съм инициаторът на нещата. Той сигурно ще се смее, когато види това“, каза още певицата.

„Пиша, когато ми е емоционално, трудно. Рисувам също така. Имах две изложби, участвах и на благотворителен търг, където картината ми се продаде на цена на която никога не съм вярвала. И всичко е произлизащо от емоции при мен“, разкри тя.

„Сама се продуцирам в момента, но имам екип зад себе си. Първоначално ще е така, защото опипвам почвата. Искам да правя това, което чувствам към момента“, посочи певицата.

Целия разговор вижте във видеото.