Общество

Д-р Ваня Митова: Трябва да има държавна скринингова програма за рак на гърдата

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Ракът на гърдата е лечимо заболяване. В последните години има революция в лечението му. Напълно може да бъде излекувано. Не можем да кажем, че сме богове, но правим всичко в желанието ни да спасим човека. Просто има жени, които пристигат в много късен стадий и няма какво да се направи.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Ваня Митова – хирург и мамолог, началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по Онкология – София и създател на приложението BreastHelp.

Здравната информираност у нас е ниска. Трябва всяка жена и момиче още от тийнейджърството да бъде обучена, че такова заболяване съществува. Да знаят за рисковите фактори и да са наясно с профилактиката.

„Трябва да се въведе държавна скринингова програма. Ние сме една от малкото държави, които нямат такава програма в ЕС. Има проучване, което е европейско и показва, че в страните от ЕС преживяемостта на жените с рак на гърдата е с 11% по-висока спрямо българката. Тоест на 100 български с рак на гърдата 11 си отиват в повече спрямо статистиките от страните в ЕС“, допълни д-р Митева.

Рискови фактори за рака на гърдата са много неща. Всяка жена трябва да търси кое в нейния живот е рисков фактор и да се опита да го промени. Българската жена все по-често ражда след 30-годишна възраст. Търси кариера. Много жени се подлагат и на козметични процедури свързани с гърдата, които могат да замаскират клиничната картина на това заболяване.

„Мамография не може да се прави, както на другите жени, на тези, които имат импланти. Няма такава информация. Другите могат да се проследяват и с ядрено-магнитен резонанс. Това заболяване не касае само възрастни жени. Напротив. Все по-млади жени също имат това заболяване“, коментира специалистът.

Веднъж годишно задължително гърдите трябва да се преглеждат. Много жени пропускат този преглед и отиват чак когато имат симптом, най-често, когато имат бучка в гърдата. Но има и по-малко известни симптоми, като например разширени кръвоносни съдове, промяна във форма, контур, придърпване на кожа или промяна в структурата по зърното. Тези неща са обезпокоителни и трябва веднага да се потърси медицинска помощ“, подчерта д-р Митева.

„В България имаме целия арсенал за лечение на рака на гърдата. Всяка една жена, която се е поставила в тази ситуация търси дали да отиде на образна диагностика, на онколог ли, на хирург ли, а лечението е комплексно. Има възможност за различни терапии. Всички видове лечение и комбинацията им ни дава основание да смятаме, че жената ще е здрава след това. Могат и да родят след това. Специалистите трябва да определят този път на пациента“, каза още специалистът.

„Създадох приложението BreastHelp, което е първото такова в България за превенция срещу рака на гърдата. След като му се зададат параметрите то изчислява рисковите фактори и дава информация. С това приложение жената знае мамографията ли е нейното изследване или други. Това улеснява пътя на пациента“, посочи д-р Митева.

Целия разговор вижте във видеото.