Свят

Байдън и ООН изразиха тревога от хуманитарната криза в Газа

От Euronews България Euronews България
Gaza AP (2) Снимка: АР

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че справянето с хуманитарната криза в Газа е приоритет. "Не можем да изпускаме от поглед факта, че преобладаващото мнозинство от палестинците нямат нищо общо с ужасяващите атаки на Хамас и в резултат на това те също страдат", каза Байдън по време на реч във Филаделфия.

Паралелно с това ръководителят на ООН Антонио Гутериш призова за защита на основните човешки права в разрастващия се конфликт между Израел и Хамас, като подчерта, че "дори войните имат правила" и предупреди да не се използват заложници като жив щит.

"Ситуацията в Газа достигна ново опасно дъно", заяви Гутериш преди заседанието на Съвета за сигурност, посветено на нестабилната ситуация. "Нуждаем се от незабавен хуманитарен достъп до цяла Газа, за да можем да доставим гориво, храна и вода на всички нуждаещи се", каза той и добави, че здравната система на блокирания анклав е на ръба на колапса.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху пък се зарече да "изкорени" Хамас и заяви, че израелската контраофанзива в Газа "е само началото". В телевизионно изказване Нетаняху заяви, че Израел нанася удари на враговете си "с безпрецедентна сила". „Бих искал да подчертая: това е само началото. Нашите врагове едва сега започнаха да плащат цената. Няма да описвам сега подробно какво предстои, но бих искал да ви кажа, че това е само началото.“

Той заяви, че е разговарял с президента Джо Байдън и други световни лидери и е събрал "огромна" международна подкрепа за Израел. „Няма да забравим, няма да простим това, което ни се случи.“ „Ние ще изкореним Хамас и ще донесем победа. Ще отнеме време, но ще излезем от тази война по-силни от всякога“, завърши Нетаняху.