Общество

Юрист: Проектът за конституционни промени бе внесен набързо и написан на крак

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Предлаганите промени в Конституцията са добра основа „да бъде намерен разумен баланс. Някои от препоръките на Венецианската комисия трябва да бъдат чути и взети под внимание при предстоящото гласуване на поправките“. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria преподавателят по право доц. Христо Христев относно доклада на комисията, свързан с конституционната реформа в България, предлагана от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

„Становището на Венецианската комисия от една страна потвърждава едните промени, от друга критикува предложения, които не са надлежно мотивирани“, допълни Христев.

„Проектът е подготвен и внесен малко бързо, донякъде на крак и без да бъде проведено широко обсъждане с професионалната общност“, смята той.

Относно премахването на фигурата на главния прокурор, юристът коментира, че тя не се премахва, а се ограничават някои негови правомощия. Според него „чрез допълнителната законодателна уредба да бъдат пресечени вредните практики, които се виждат към настоящия етап в работата на прокуратурата“.

А по повод предложенията за ограничаване на ролята на служебните правителства, Христев коментира, че през последните 2 г. „от едно техническо правителство влязохме в логиката то да чертае дългосрочни стратегии, да взема стратегически решения... министрите да са пълновластни“.

Вижте цялото интервю във видеото.