Общество

Нов метод, разработен от български екип, ще улесни изследванията на пациентките по време на инвитро

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Правим разработката вече повече от три години и търсехме варианти да приложим метод за контрол на стимулацията на яйчниците без ултразвук и хормонални изследвания.

Това каза е ефира на „Добро утро, Европа“ д-р Явор Владимиров, който е част от български екип, разработил нов метод за проследяване и контрол на яйчникова стимулация за инвитро лечение, с който се спестяват до 2 000 лв. разходи на двойките по време на инвитро процедура.

Ултразвукът като метод е на повече от 60 години, а медицината отдавна търсеше начин, чрез който да се намали нуждата от този метод. Регулярното ултразвуково изследване и взимане на кръв се прави през изключително кратки периоди от време, докато трае инвитро лечението, а това често е свързано и с разходи за пациентите за пътуване, нущувка и т.н., обясни д-р Владимиров. Ние намерихме този подход като алтернатива, а той ще спести много време, както и средства на пациентките, обясни лекарят.

Методът вече е заинтригувал и много чуждастранни колеги на българския екип, а лекарите се надяват прилагането му да помогне на все повече двойки да се сдобият с дете.

Цялото интервю вижте във видеото.