Общество

Фармацевти настояват за пълна забрана на паралелния износ на лекарства

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За пълна забрана на паралелния износ на лекарства настояха представители на фармацевтичния бранш в ефира на Euronews Bulgaria относно кризата с медикаменти особено с инсулините, които се отпускат по Здравна каса.

„Това е много крайна мярка, но смятам, че трябва да се прибегне към нея, защото през тези години се оказва, че всякакви случайни попадения на промяна на наредбата и параметрите, не работят. Не е толкова трудно да се установи кой през всичките тези години е правил реекспорт, защото разрешенията се издават от агенцията по лекарствата“, заяви Димитрия Стайкова, зам.-председател на УС на Фармацевтичния съюз.

„Не мога да кажа дали прикрива, но тези законови инструменти, които дават право за този реекспорт, са проследими. Данните са ясни, какви количества влизат в страната, на какви дати, как се разпределят, също са ясни“, допълни Стайкова.

Тя посочи, че Фармацевтичният съюз предлага всички аптеки да могат в реално време да виждат в складовете какви наличности има. Търговците на едро са тези субекти, които имат право да осъществяват паралелния износ.


„В момента се говори за увеличаване на достъпа на пациентите до лекарства, а този достъп е свързан с достъпа на аптеките до лекарства, а този проблем е много важен“, каза Стойкова.

По думите й с липсващия инсулин положението е много чувствително. „Пациентите знаят, че без заместителната терапия с инсулин, са просто изгубени. Не сме очаквали, че ще се получи такава липса и то от производител, който задоволява голяма част от световните потребности“, допълни тя.

Вижте повече във видеото.