Общество

Шефът на здравната комисия за липсващите лекарства: Три фирми са ги изнасяли в нарушение

От Euronews България Euronews България

Три фирми са извършвали износ на медикаменти в нарушение. В същото време нормативната уредба е разработена целенасочено така че да е в интерес на търговците.

Това заяви председателят на здравната комисия в НС и бивш министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти. Констатациите му са на база на изискана от него справка от Държавната агенция „Национална сигурност“ за причините за недостиг на определени лекарства в страната.

Става въпрос за медикаменти за диабет, лекарства за деца и други, които се отпускат по здравна каса.

Всички проблемни медикаменти, които са обект на паралелен внос, не стигат до българския пазар, допълни той. Това са препарати, които са по-евтини в България, а по-скъпи в други европейски страни.

Според справката на ДАНС три фирми са извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък, не са изпълнили задължението си да поддават данни към СЕСПА – Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, както и са се снабдявали с медикаменти от търговци на дребно в нарушение на закона.

Проф. Ангелов обясни още, че голяма част от лекарствата са отпаднали от СЕСПА и така е облагодетелстван частният търговски интерес за сметка на пациентите и те са ощетени.

Не е изключена възможността част от количествата да са налични в складовете на търговците на едро или частично по аптечната мрежа, заради което да не се отчита недостиг, макар за пациентите реално да няма лекарства, допусна той. Така се улеснявал износът. И имало облагодетелстване на незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на НЗОК.

През част от дружествата лекарствата минават само по документи, за да бъде реализиран стоков оборот, а фирмите продължават да изнасят, за да реализират печалба, твърди  председателят на здравната комисия. 

Костадин Ангелов е сигнализирал прокуратурата, за да се извърши проверка по справката на ДАНС.