Свят

Израел се подготвя за сухопътна операция в ивицата Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел продължи интензивните въздушни бомбардировки над ивицата Газа и в четвъртък през нощта и рано сутринта в петък. Ударите изравняват със земята цели квартали в гъсто населения анклав. По данни на палестинското министерство на здравеопазването, загиналите са над 1400 души, като 60% от тях са жени и деца. Повече от 340 000 души са били разселени.

Израелската армия твърди, че нанася удари по инфраструктура на екстремистите от "Хамас" и има за цел да избегне цивилни жертви - твърдение, което палестинците отричат.

Командващият израелските отбранителни сили се закани на терористите от Газа.

Газа няма да изглежда по същия начин. Ще стигнем по положение, в което който и да е начело на Газа, ще бъде жестоко бит, ние ще го унищожим. А който остане там, ще разбере много ясно, че такова нещо не се прави на държавата Израел.

ген.-л-т Херци Халеви – началник на Генералния щаб на израелската армия

Израел премести войници, танкове и друга тежка техника към границата с ивицата Газа, подготвяйки се за сухопътна операция в палестинската територия.

Силите за отбрана на Израел публикуваха видеозапис, който показва как техният елитен отряд "Шайетет 13" си връща предния пост Суфа близо до защитната ограда на границата с Газа на 7 октомври. IDF съобщиха, че 250 израелци, държани като заложници, са били освободени, а над 60 терористи от "Хамас" са били ликвидирани. Други 26 са били задържани, в това число Мохамед Абу А'али, заместник-командир на южната военноморска дивизия на "Хамас".

Междувременно израелският парламент утвърди новото военновременно правителство на държавата начело с Бенямин Нетаняху.

В него влизат петима членове на опозицията, включително Бени Ганц от "Синьо и бяло".

Заради войната, която беше наложена на държавата Израел чрез убийствената терористична атака от ивицата Газа, бях убеден, че властта трябва да бъде споделена заради сигурността на държавата. След речта на Нетаняху клетва положиха Бени Ганц, Гади Айзенкот, бивш началник на Генералния щаб на армията, Гидон Саар, Хилик Трупър и Ифат Шаша Битон. Опозиционните депутати се присъединят към Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант във военновременен кабинет. Експерти твърдят, че новите членове ще внесат професионализъм и легитимност на крайнодясното правителство на Нетаняху.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел