Свят

Без храна, ток и вода: Ситуацията в Газа е критична

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Israel Izrael Gaza Udari AP Палестинци евакуират ранени след израелски въздушен удар в бежанския лагер Рафах, южната част на ивицата Газа (12 октомври). Снимка: AP

Въздушните удари на израелските сили превръщат домовете на палестинците в Газа в развалини. По данни на ООН най-малко 120 000 палестинци нямат къде да живеят. Израел твърди, че се цели в места, окупирани от бойци на Хамас, в отговор на нападението на групировката в събота.

Няма електричество. Както виждате, получаваме вода от този кран. Има само няколко отворени магазина. Купуваме каквото можем.

Мохамед Худаир, жител на Газа, събира вода:

Някои предприятия все още са отворени, но електрозахранването е ненадеждно. Израелското правителство казва, че електричеството ще бъде възстановено едва когато Хамас освободи заложниците, които отвлече по време на нападението през уикенда. Животът без електричество е труден, но намирането на стоки от първа необходимост става все по-трудно.

Има много хора. Навсякъде има опашки. Трябва да прекараме три часа, за да си купим един хляб. Изпратихме децата си на различни места, за да видим дали поне едно от тях може да получи хляб. Почти няма какво да се купи.

Абу Саид, жител на Газа, в кола

Не само домовете са повредени или разрушени. Болници и линейки също са били ударени, а палестински медици са били убити в Газа. Група от независими експерти на ООН заяви, че ударите на Израел в Газа са равносилни на колективно наказание. Самата организация твърди, че израелската обсада на ивицата Газа е незаконна.