Общество

След настояването на Еврокомисията "Х" премахна туитове и акаунти от Ивицата Газа

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Twitter

В зададения ѝ от Европейската комисия срок от 24 часа социалната мрежа "Х" изтри стотици акаунти, свързани с Хамас и премахна хиляди публикации за ескалиралия конфликт. Това се случва ден след като еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон подкани собственика на платформата Илон Мъск да вземе мерки за разпространяващите се в нея смущаващи кадри на убийства, насилие и кръв, както и на реч на омразата.

Отговорът на "Х" дойде от нейния изпълнителен директор Линда Якарино.

"Социалната мрежа отговори в срок на повече от 80 искания за сваляне на съдържание в ЕС и не е получила никакви забележки от Европол по отношение на незаконно съдържание в платформата", пише Якарино в свое писмо до Тиери Бретон, което тя публикува и в "Х".

Изпълнителният директор на социалната мрежа добавя, че екипът на "Х" е разтревожен от случващото се на Ивицата Газа и загубата на невинни животи. След новината за ескалацията на конфликата по Ивицата Газа ръководството на бившия "twitter" се събрало, за да обсъди как да постъпи, отбелязва тя, подчертавайки че в подобни ситуации "Х" носи голяма отговорност за информирането на потребителите си.

На еврокомисария Тиери Бретон Линда Якарино пише още, че в "Х" няма място за насилие, омраза, профили на теористични организации или страници, които ги възхваляват. Правилата на социалната мрежа огарничават разпространяването и споделянето на смущаващите материали, пише още изпълнителният директор на платформата.

"Искаме отново да подчертаем, че приветстваме по-нататъшно сътрудничество с Вас и екипа Ви, включително и среща, на която да обсъдим всички конкретни въпроси и да получим допълнителна информация, на която да можем да отговорим", казва още Линда Якарино.