Политика

Бивш зам.-военен министър: Войната в Газа може да продължи с десетилетия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За мен беше тъжно, че президентът не успя да обедини лидерите, но това не е предпоставка за риск към националната сигурност. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ експертът по въпросите на сигурността Филип Гунев. Според него, за да си представим по-добре какво е това, което се случва в Израел, трябва да погледнем исторически – 2014 г. е предишният път, когато Израел, в отговор на атаки на Хамас, влезе в Газа. Тогава загинаха над 2000 палестинци. Именно в отговор на това, което се случи в Газа ,тогава в Европа имаше няколко инцидента спрямо еврейски институции или квартали в Италия, Германия, Франция, обясни той.

„Призивът в САЩ и Европа в момента е свързан именно с такъв страх от подобни инциденти. Предстои да видим дали има вероятност това да се повтори и сега, защото исторически погледнато обикновено отговорът на Израел спрямо броя на жертвите е, че ако Израел даде 100, в Палестина ще са 1000. Ако Израел отново потърсят такъв мащабен отговор, хиляди, много повече, отколкото до момента, палестинци, нищо чудно да видим ислямистките организации в действие“, коментира Гунев.

Според бившия заместник-министър на отбраната Йордан Божилов, който също участва в "Добро утро, Европа", няма синхрон между политическите сили, а е нужно в тази ситуация да има единство, за да се вземат адекватни решения. По мнението му обаче тук стои и въпросът за техническото модернизиране на системите в страната ни. „По линия на службите има какво да се направи. В повечето случаи става въпрос за сложни и скъпи софтуерни решения, каквито пари в бюджета на службите няма и очакване дарения от чужбина. Имаме достъп до базата данни на Интерпол, които са полезни идентифициране на преминаващи през страната граждани. Войната може да продължи с десетилетия, рисковете са дългосрочни и трябват дългосрочни решения“, смята Йордан Божилов.

Повече от разговора вижте във видеото.