Европа

Зам.-ръководителят на НАТО: Войната се води и за контрола върху Черно море

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Едни от най-интензивните битки се водят сега в Украйна. Както в Донбас, където руската артилерия не спира да обстрелва, така и в Херсон на юг, където украинската армия се опитва да започне контраофанзива. По-голямата част от войната е за контрола върху Черно море.
Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джеоана актуализира за Euronews Румъния събитията на фронта.

 

Вероятно посоката и краят на войната ще се решат на бойното поле. Политическите условия между двете страни са твърде далеч днес, за да видим шансове за дипломатическо решение. Повече война, повече разрушения, за съжаление. Но в един момент трябва да се създадат условия за набелязване на политическо решение.

Мирча Джеоана, заместник-генерален секретар на НАТО

Андра Дяконеску, главен редактор на Еuronews Румъния запита дали това, че те се оттеглят от Змийския остров е знак, че в крайна сметка войната ще свърши.

 

Знаехме, че обръщат голямо внимание на превземането на Змийския остров. Това е много важно и за цялото Черноморие. Островът се намира само на 40 км от пристанище Констанца и устието на река Дунав. Той е стратегически обект. И това, че Русия бе принудена да се изтегли от острова заради масираните, енергични атаки на Украйна, е много добър знак. Това е също тактическа победа за морала на украинците. И разбира се, за корабоплаването, за свободата на корабоплаването в Черно море.

Мирча Джеоана, заместник-генерален секретар на НАТО

Змийският остров се превърна в символ на украинската решимост. Той бе превзет от Русия в първия ден на инвазията й, но неотдавна Украйна си го върна.