България

Екипи денонощно следят за мини по Черноморието

От Георги Колев Георги Колев Редактор

След началото на руската война в Украйна все още има опасни свободноплаващи мини в Българското Черноморие. На този фон – летният сезон у нас протича спокойно. За безопасността и живота на туристи и рибари обаче бдят денонощно както обучени екипи на водно спасяване по плажовете, така и служителите на морска администрация и военните морски формирования.

Морските власти засилват контрола в Черно море. Няколко боеприпаса бяха унищожени на километри от брега в Камчия и Резово. Но заплаха за плажуващите на у нас това лято няма, съобщиха за Euronews Bulgaria от "Морска администрация".

 

Мината се влияе предимно от морските течения, не от вятъра, ветрови течения, а от стандартните течения в Черно море. като ги поеме течението покрай румънските брегове и българските и долу-горе ги кара в района на Босфора.

кап.д.п. Живко Петков, изп.директор на ИА „Морска администрация”

Турските власти пък превантивно прекратиха нощния риболов и увеличиха сапьорите си по вода още през март. А у нас – всички кораби и рибарски лодки са предупредени при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно.

 

Когато се забележи такъв обект, дори и да не е сигурно че е мина, по-добре е да е фалшив сигнал но да се провери, от колкото да подходим несериозно и после да стане по-голям проблем. Та когато се забележи такъв обект, най-лесния вариант е чрез 112.

кап.д.п. Живко Петков, изп.директор на ИА „Морска администрация”

Всички рибари разполагат с директна връзка по радиостанциите си с екипи на морска администрация, като щателно се проверява всеки плаващ обект. За безопасността на туристите бдят и всички концесионери, които следят периметърa на целия охраняем плаж. Стопаните на плажове са категорични – приоритет е живота и безопасността на плажуващите.

 

Имаше явно откъсната шамандура от друг плаж, забелязаха я навътре и не беше обозначена в червен цвят. Влезна колегата с джета, видя за какво става въпрос, видя че е шамандура и върна се, всичко спокойно. Ако има ние веднага ще сигнализираме на съответните институции - морска администрация и гранична полиция.

Николай Димитров, зам.-председател на сдружението на концесионерите в България

А оборудвани с бинокли морски гардове, следят както пясъчната ивица така и голям периметър от крайбрежието.

 

Вчера и делфин спасихме между скалите, изкарахме го надълбоко. Обикаляме си района, наблюдаваме така както и хората, наблюдаваме и плавателните съдове защото много често имаме случаи когато бедстват и плавателни съдове.

Васил Алесиев, воден спасител

Денонощен е и контролът от трафик кулата на бургаското пристанище, от където се контролира корабния трафик в Черно море и се следят движението на корабите в акваторията на страната.