Добро Утро, Европа

Защита на „Корал“: Екозащитници искат по-чисто море без лодки и джетове

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 120521

Сдружението „Да запазим Корал” официално поиска от ресорното министерство да обяви за морска защитена територия „Корал” и периметър от морската акватория към залива. Казусът за по-чисто море без лодки и джетове обаче ще ограничи и влизането на рибарски лодки в залива, което предизвика различни полемики в региона. Повече по темата от нашите кореспонденти.

 

Сдружението, което години наред се бори за по-малко бетон и повече диви места по черноморските брегове, поиска обявяването на две защитени територии - сухоземна и морска, която обхваща местност „Корал“ и залива пред него.

 

Защото през последните години забелязахме как живота в морето напълно изчезва. Какво имам предвид?! Изчезнаха водораслите, изчезнаха рибите, изчезнаха мидите. Просто живота изчезва от нашето море. И колкото по-скоро си дадем сметка за това и направим нещо, толкова по-добре. Именно за това предложихме да има нова защитена морска територия на Корал. Какво означава това?! Това означава че на няколкостотин метра пред самия бряг ще бъдат забранени най-различни дейности които в момента увреждат морето и неговите обитатели.

Атанас Русев - Сдружение „Да запазим Корал”

Идеята касае 1250 дка, които да обхванат тази нова защитена територия и в морето. Kъм документите е приложен проект на Заповед на екоминистъра, според която там ще бъдат забранени риболовът и замърсяването с нефтени продукти и други отпадъци. Посочено е още, че акваторията е постоянно местообитание на видовете афала, делфин и есетрови риби. Казусът предизвика напрежение сред рибарите, чийто периметър обхваща местност „Мармалята”, в началото на залива, което е обичано място за улов на лефер и сафрид.

 

За това нещо на 26 май ние вече направихме една среща, която всъщност тя беше много по-отворена с много други теми. И когато заговорихме за дребномащабния риболов, този точно който се осъществява там, който извършва дейността си в такава зона и тогава стигнахме до темата за защита и ограничения на тази зона. Няма да стане така с молива да се разчертае от дясно на лява, от ляво на дясно. Това нещо ще мине през обществено обсъждане от всички заинтересовани структури и лица.

Георги Пейчев - рибар

Сдружението поиска още сушата - плаж "Корал", да е част от защитената територия, защото там има ценни растителни и животински видове. Местност „Корал” е част от защитена зона „Натура 2000”. За обществено обсъждане настоява и кметът на община Царево.

 

Постъпи една проектозаповед на министър Сандов, в която е написано, че там ще има редица забрани и моят въпрос е къде е прозрачността, къде е публичното обсъждане, къде е широката експертиза за която всички желаем да се случи. И няма нищо по-хубаво да защитим територия, но това не трябва да става на тъмно, не трябва да става под сурдинка и най-вече хората, които живеят по тази територия, трябва да са наясно, че това ще се случи в техните домове.

Георги Лапчев - кмет на Община Царево

Само след дни на  комисия от представители на различни министерства се събират за да решат ще има ли нова морска защитена територия, какви ще бъдат границите и режимът на защита.

 

Няма как да бъде забранен риболовът, риболов е имало преди нас, риболов ще има и след нас. Аз лично съм запознат с предложението на сдружение „Да защитим Корал“, а там никъде не пише, казвам абсолютно никъде не става въпрос за забрана на риболов. Абсолютно никъде. Така че смятам че  това трябва да го изключим и като опция, и като вариант.

Емил Пейчев - общински съветник

Заинтересовани пък са четирите големи рибарски сдружения в Царево, Ахтопол, Варвара и Лозенец. В обосновката от еколог пък е посочено, че новата морска защитена територия е подходяща за възстановяването на вида тюлен монах. За тази цел е необходимо да се осигури акватория с режим от мерки на опазване, които да гарантират местообитание и хранителна база за вида.

 

Това е с идеята да се отглежда с идеята тюлен монах. Такъв там никой не знае да е имало. Ако наистина експертизата го подсказва че би могло това да се случи, мисля че трябва и обществото, което го засяга тази територия, да е наясно с това. Защото то ще засегне техния начин на живот.

Георги Лапчев - кмет на Община Царево

Последната ми среща с тюлена монах, който обитаваше пещерата на Маслен нос беше през 79-та година. Срещите ни бяха доста чести понеже ние там ловувахме с даляни. От тогава до ден днешен аз не съм виждал не съм и чувал да се появява в района такъв тюлен-монах. Оказа се че и на Калиакра на този нос също е имало такъв тюлен. Последната легенда, защото не можем да гарантираме че това е истина, е че това е дейност на царя който е направил опит да засели тюлени в Черно море.

Георги Пейчев - рибар

От регионалната екоинспекция не предвиждат обществено обсъждане, а ако предложението се приеме, то от това лято в заливът на еко плаж „Корал“ ще бъде ограничен достъпът на моторните лодки и джетове. Очаква се още в рамките на заседанието да бъде подготвена заповед с новия режим на дейности, като тя влиза в сила след заповедта на министъра на околната среда и водите.