Европа

Зеленски обеща възмездие за ударите срещу цивилни цели

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всички отговорни за ударите срещу цивилни в страната ще бъдат наказани. Той се обърна към нацията след пореден руски ракетен удар по град в Доцецка област в Източна Украйна. 

 

Цял ден получавам сигнали от град Часов Яр в Донецка област. Там тече спасителна операция след руски удар по жилищни сгради. Разрушени са две високи сгради. Десетки хора са затрупани под развалините. Шестима са спасени. В списъка със загиналите има 15 имена и за съжаление числото нее окончателно. Това беше ракетен удар. Всеки, който дава заповеди за такива удари, всеки, който ги изпълнява, убива абсолютно умишлено.  След такива удари убийците няма да могат да кажат, че не са знаели или не са разбрали по какво стрелят. Всички, които извършиха този обстрел, както и други ракетни удари, всички, които удряха нашите градове с реактивна артилерия, какъвто е случаят с Харковска област, Запорожие, Кривой Рог, Северск и Въгледар в Донецка област – всички те ще бъдат открити и наказани.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

В поразените от ракети "Искандер" жилищни сгради са живеели предимно хора, работещи в близките заводи. Сред развалините се намират 24 души, включително 9-годишно дете. В неделя спасители успяха да извадят мъж, блокиран под останките от 24 часа. 

 

Вчера вечерта си поливах цветята. Тъкмо бях започнала и в този момент нещо прелетя над мен. Дори не разбрах какво е. Удари сградата и се чу страшна експлозия. 

Нина Котелевец, жителка на град Часов Яр

Часов Яр се намира на около 20 километра югоизточно от град Краматорск, за който се предполага, че е основна цел на руското настъпление.
Президентът Зеленски отхвърли оценките на някои западни служби, че руската армия готви "оперативна пауза" в офанзивата си в Донбас. Той каза, че 34 удара на руската авиация през последното денонощие са доказателство за несъстоятелността на подобни твърдения. Зеленски изрази надежда такава пауза да бъде направена, когато окупаторите се изтеглят напълно от украинска територия.