Европа

Зеленски благодари на САЩ за новия пакет от 400 млн. долара военна помощ за Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара. Тя цели да подобри способностите на украинската армия да поразява оръжейни складове и вериги за снабдяване на руските сили. Тази помощ включва 4 реактивни системи за залпов огън и боеприпаси за тях, които ще позволят на украинските сили да атакуват цели като складове с боеприпаси, с ракети с по-голям обсег от наличните в руската артилерия. Украинската армия разполага общо с 12 системи HIMARS. Пакетът с военна помощ включва също хиляди 155-милиметрови снаряда за артилерийски оръдия, доставяни от западните съюзници на Украйна. Тези снаряди са "по-ефикасни", тъй като са прецизни и имат по-голям радиус на действие от досега доставяните, каза представител на Пентагона. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за предоставянето на още ракетни системи на Украйна.

 

Искам да благодаря на Съединените щати за решението да предоставят на Украйна нов пакет от помощи за отбрана, 400 млн. долара, допълнителни системи HIMARS и други високоточни оръжия, които ни позволяват да предприемем точно необходимите антитерористични мерки, за да намалим броя на руските ракетни удари по нашия народ.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Само за един ден Русия нападна Николаев, Харков, Кривий Рих и общините в Запорожка област. Ударите бяха нанесени умишлено и целенасочено по жилищния сектор, граждански обекти, обикновени къщи и хора. Има жертви, има загинали и ранени, добави Зеленски.

 

Бруталният обстрел на руската артилерия в Донбас, в посока Славянск, Бахмут и Авдийевка не спира нито за ден. В действителност подобни терористични актове могат да бъдат спрени само със съвременни и мощни оръжия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски съобщи още, че е подписал указ за уволнението на някои посланици на Украйна. Това е редовна ротация, нормална част от дипломатическата практика. Ще бъдат назначени нови представители на Украйна в Чешката република, Германия, Унгария, Норвегия и други държави. Министерството на външните работи подготвя кандидатите.