Euronews Primetime

Институциите в спор как са изразходвани парите за АМ „Хемус“

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Преди дни Агенцията за държавна финансова инспекция публикува доклад, в който констатира, че няма никакви открити нарушения в дейността на Агенция "Пътна инфраструктура". Ден по-късно обаче от финансово министерство опровергаха тези твърдения, позовавайки се на друг доклад на финансовата инспекция, в който има констатирани нарушения.

На какво се дължи това разминаване и от кого трябва да се търси отговорност – по темата работи репортерът ни Георги Карамфилов.


Обект на проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция е договорът подписан от Агенция „Пътна инфраструктура“ и подопечната и структура Автомагистрали ЕАД за изграждане на сектори или казано по друг начин лотове 7, 8 и 9 от цялата автомагистрала, които са в посока Шумен. Договорът е подписан през 2019 г. На стената в момента можем да видим цялата дължина на Автомагистрала „Хемус“. Общата стойност за проектирането и изграждането на лотове 7, 8 и 9, записана в договора е 1 350 000 000 лева.


На 8 юли Агенцията за държавна финансови инспекция публикува дoĸлaд зa пpиĸлючили финaнcoви инcпeĸции, извъpшвaни в пepиoдa янyapи – ĸpaя нa мapт 2022 г. В този доклад фигypиpa и пpoвepĸa нa дoгoвopa зa cтpoитeлcтвo нa въпpocнитe тpи yчacтъĸa oт магистралата.


АДФИ, АПИ и "Автомагистрали" ЕАД

Държавната инспекция не констатира никакви нарушения при дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“. Няма актове за установени административни нарушения, няма установени вреди, няма и нецелево разходвани средства.

 

Тоест всички средства по договора между АПИ и Автомагистрали са изхарчени правилно. Проверени са 33 договора на обща стойност над 2.3 милиарда лева. Този доклад беше цитиран от опозицията и в частност от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че въпреки твърденията на два служебни и един редовен кабинет за сериозни нередности и корупция, в действителност нарушения няма.

 

Министерство на финансите и АДФИ

На следващия ден обаче Министерството на финансите опроверга констатациите от отчета на финансовата инспекция, като се позова на друг доклад на същата агенция от февруари месец тази година. В този доклад се казва, че общата стойност на сключения договор е завишена с над 18 милиарда лева. Извадката на стената е от страница 25 от доклада, точка втора.

От друга страница в договора, се вижда че Държавната финансова инспекция е констатирала, че „Автомагистрали“ ЕАД е сключила 15 договора за проектиране с частни фирми. По този начин държавната фирма е превъзложила дейностите, които по договор е приела да изпълни сама на частни фирми. Агенцията за финансова инспекция констатира, че по този начин е заобиколен законът за обществените поръчки, тъй като частните фирми не са избрани на конкурсен принцип. Освен това е важно да споменем, че когато се прави вътрешно възлагане при обществените поръчки, то трябва да има гаранция, че изпълняващата структура е 100% материално обезпечена – има всички машини, материали, намерила е нужните хора, а няма тепърва да ги търси от частни лица.


В доклада на Агенцията за финансова инспекция се казва още, че от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ са изпратили писмено становище, в което заявяват, че те нямат информация за никакво превъзлагане от страна на „Автомагистрали“ ЕАД.


Екипът на Euronews Bulgaria се свърза с Агенцията по държавна финансова инспекция и отправи към тях писмени въпроси, в които искаме да дадат повече яснота относно двата публикувани доклада и защо има такива разминавания. Питаме ги още и от кого трябва да се търси отговорност за извършените нарушения и очакват ли се бъдещи санкции.


Свързахме се освен това с бившия изпълнителен директор на Автомагистрали ЕАД инженер Стоян Беличев, тъй като, когато е бил сключван договора през 2019 година реално той е бил начело на дружеството. Припомняме, че през лятото на 2021 година той и цялото ръководство на "Автомагистрали" бяха сменени, след като се разбра, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. В допълнение тогава проверка на Сметната палата откри, че държавното дружество е получило поръчки за над 4 млрд. лв. в нарушение на изискванията на закона.

Господин Беличев обеща да даде коментар за Euronews Bulgaria след като се запознае с доклада на АДФИ, който ние прилежно му изпратихме, за да може изкаже мнението си в най-кратък срок.