България

Вътрешният министър с разкрития за АМ „Хемус“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 172116

Стотици милиони от авансово платените средства за строителството на АМ "Хемус" са били източени за покупката на луксозни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства. Това е установило разследването за изграждането на магистралата, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти.

 

През септември 2020 г. сума в размер на 14 милиона, нарежда се към дружество за строителство за жилищни и нежилищни сгради. 950 хиляди лева се превеждат по лични сметки на собствениците по основание дивидент. 6 милиона се превеждат към дружества, които отново са контролирани от собствениците на това дружество, получило 14 млн. 280 011 лв.

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи

Установено е, че държавното дружество "Автомагистрали" е превела авансово 84 млн. лева на дружество за наем на механизация и материали за строителството на лот 8, за който все още дори няма изготвен устройствен план. При постъпването на тези средства същата фирма е закупила имот в центъра на София за 27 млн. Към настоящия момент този парцел се застроява, докато на лот 8 няма дейност за 1 ст.  По нашите магистрали има строители под прикритие, не знаем кои са, коментира Рашков.

 

За лот 5 схемата е идентична. Във връзка с "Хемус", АПИ превежда 670 милиона лева за изграждане на единия от лотовете на основание ин хаус процедура. Авансово са преведени 84 милиона на търговско дружество, сключило договор за наем за механизация и доставка на материали. Няма строителства, има само наеми, забележете.

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи