Общество

Експерт: БПЦ трябва да изисква достъп до Руската църква, собствеността е без значение

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Колегата нотариус правилно е определил титуляря на правото на собственост. Констативният нотариален акт, който е издадено през 1997г., всъщност установява едно право на собственост, което е възникнало много преди това.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Димитър Танев – председател на Нотариалната камара, по случая със затварянето на Руската църква в София.

„Но не може основанието за собственост да е „строителство“. Това е практическа дейност“, добави той.

Сградата на тази църква е строена в периода 1907 – 1914 г. върху собствена земя.

Тогава законът гласи „Всички постройки, посаждения и работи отгоре и отдолу на земята се предполага, че са направени от собственика и принадлежат нему, до где не се докаже противното, без обаче да застрашава правата, които законно са придобили трети лица“, посочи експертът.

Този храм за да функционира, митрополията трябва да има право на упражняване на ползване. Според мен митрополията трябва да изиска достъп до църквата. Собствеността няма значение.

„Катедралният храм „Александър Невски“ допреди 9 години беше публична държавна собственост, но си функционира. Има и много още такива храмове, които не са собственост на БПЦ, но работят.

Собствеността на църквата не е съществена, тъй като тук се касае за един религиозен дом и най-важното е той да бъде отворен за хората“, допълни Танев.

Той отбеляза, че в България все още няма имотен регистър.

„Той може да бъде само електронен, той не може да бъде хартиен. За първи път вчера направихме семинар с лектори, които имат близка до българската правни системи. Очакваме софтуерът да започне да се прави съвсем скоро“, каза още председателят на Нотариалната камара.

Целия разговор вижте във видеото.