Общество

В очакване на новия предстоятел: Процедури може да забавят отварянето на Руската църква

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер
Patriarh Kiril Russian Patriarchy Руският патриарх Кирил се очаква да командирова у нас новия предстоятел на храм "Св. Николай Чудотворец". Снимка: patriarchia.ru

Новият предстоятел на Руската църква все още не е пристигнал и не е ясно кога ще стане това. Ясно е обаче, че именно избраният от руския патриарх Кирил духовник ще оглави първото богослужение след отварянето на храма. Това съобщиха за Euronews Bulgaria от екипа на говорителят на Светия синод митрополит Киприян. 

Преди храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" да отвори за миряните, обаче, има административни процедури. Очаква се да се направи предаване на управлението на сградата и съхранявания в нея църковен инвентар, както и евентуално извършване на финансова ревизия. От синода не уточниха кой на кого ще предава затворената в момента църква, след като нейният бивш предстоятел архимандрит Васиан беше експулсиран от българските служби по подозрение в шпионска дейност. 

Храмът е затворен от 22 септември по решение на руското посолство, което се оказа патрон на имота. Руската църква пък - според твърденията на Светия синод - е патрон на религиозната дейност в него.

До развръзката с пристигането на очаквания нов предстоятел се стигна снощи, след като руският патриарх Кирил отговори на българския Неофит и неговата молба да съдейства църквата да бъде отворена за миряните. 

В отговора си до българските духовници Кирил на свой ред моли за съдействие новият му пратеник да получи съдействие за пристигането и настаняването си в София.

"В заключение на своето послание патриарх Кирил изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да могат да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви", пише в писмото на Кирил до Неофит.