Свят

Московската патриаршия изпраща нов предстоятел на Руската църква в София

От Euronews България Euronews България

Руската православна църква ще изпрати нов предстоятел на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, известен като Руската църква. Това става ясно от позиция на РПЦ.

Главата на РПЦ патриарх Кирил е изпратил писмо-отговор до париарх на Българската православна църка Неофит, в което е отбелязал „безпрецедентността в най-новата история на решението на българските власти“ да експулсират архимандрит Васиан, досегашен предстоятел на Руската църква. Патриарх Кирил е изразил „дълбоко съжаление за прилагането на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовенството с очевидната цел да се накърнят приятелските отношения между братските народи и сестринските църкви“.

Патриархът на РПЦ уверява, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов игумен, за да може „вратите на Руското подворие да бъдат отворени възможно най-скоро“. В писмото се отправя и молба за съдействие на духовника при предстоящото му заселване в София.

Писмото е отговор на обръщението на българския патриарх Неофит към главата на РПЦ, в което бе изразена загриженост от спирането на литургичния живот в храма.