Европа

Националистите спечелиха изборите в Северна Ирландия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Britain Northern Ireland Election 22126535749501 Вицепрезидентът на Шин Фейн Мишел. Снимка: АР

Ирландската националистическа партия "Шин Фейн" за първи път спечели най-голям брой места в Народното събрание на Северна Ирландия.

След преброяването на почти всички гласове Шин Фейн си осигури 27 от общо 90-те места в събранието. Демократичната юнионистка партия има 24. Историческата победа означава, че Шин Фейн има право на поста първи министър в Белфаст за първи път от създаването на Северна Ирландия като държава с протестантско мнозинство през 1921 г.

Шин Фейн се стреми към обединена Ирландия и отдавна е свързана с Ирландската републиканска армия. Но тази година партията държеше обединението извън светлината на прожекторите по време на кампанията, която беше доминирана от по-непосредствени проблеми, а именно рязкото повишаване на разходите за живот.

 

Днешният ден представлява много важен момент на промяна. Това е определящ момент за нашата политика и за нашия народ.

Вицепрезидентът на Шин Фейн Мишел

Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) сър Джефри Доналдсън заяви, че прогнозните резултати показват, че има "голям урок", който трябва да бъде научен за юнионизма.

"Мисля, че като юнионистки лидери трябва да седнем и да обмислим резултата от тези избори и следващия път да бъдем в позиция, в която сме в състояние да спечелим места, защото сме по-обединени", каза той.

Въпреки че победата на Шин Фейн би била историческа промяна, която показва намаляваща подкрепа за юнионистките партии, далеч не е ясно какво ще се случи по-нататък.

Съгласно задължителната система за споделяне на властта, създадена с мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на десетилетията на католическо-протестантски конфликт, постовете на първия министър и заместник-първия министър се разпределят между най-голямата юнионистка партия и най-голямата националистическа партия.

И двата поста трябва да бъдат заети, за да може правителството да функционира, но ДЮП предположи, че може да не работи при първи министър от Шин Фейн.

ДЮП също така заяви, че ще откаже да се присъедини към ново правителство, ако няма значителни промени в граничните договорености след Брекзит, известни като Северноирландския протокол.

Новите законодатели на Северна Ирландия ще се срещнат следващата седмица, за да се опитат да сформират изпълнителен орган.

Ако такъв не бъде сформиран в рамките на шест месеца, ще се стигне до нови избори и още по-голяма несигурност.